Verbindt mensen en ideeën

Bijles en vakantie? Reken maar!

Anderwijs is een landelijke organisatie, die kampen organiseert voor middelbare scholieren die wat extra hulp kunnen gebruiken bij hun schoolwerk. Niels de Jong, vrijwilliger, gaat regelmatig mee op kamp als leiding. Hij vertelt dat de kampen geen doorsnee bijspijkerkampen zijn: “Op onze kampen wordt veel tijd ingepland voor bijles, maar we vinden het ook belangrijk dat de deelnemers tijd en ruimte krijgen om te ontladen.” Subtiel laat Niels doorschemeren dat er op kamp niet zozeer wordt uitgerust: “Een kamp is geen kamp als je niet volledig gesloopt thuiskomt.”

Als ik de bibliotheek van Selwerd binnenloop, zit Niels daar al op mij te wachten: een jonge, energieke student met een brede glimlach. We nemen plaats op het terras, waar we zicht hebben op mannen in fluorescerende pakken, die op het punt staan een boom te beklimmen, waarschijnlijk om hem neer te halen. Het is een hoge boom.

Niels vertelt dat hij sinds tweeënhalf jaar met veel plezier economie studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het enige minpuntje aan zijn studie vindt hij de vakanties: “Je hebt elf weken zomervakantie. Dat is gewoon niet uit te houden! Op dag 1 verveel ik me al. Ik dacht, ik kan wel gaan werken, maar een baan is vaak voor langere tijd. Zo kwam ik al gauw op vrijwilligerswerk. Na een beetje googelen vond ik dit kamp. Zo’n bijspijkerkamp duurt meestal een week, dus dat leek me perfect.”

Met het geven van bijles had Niels al enige ervaring. “Toen ik nog thuis woonde, gaf ik al bijles om wat bij te verdienen, gewoon aan vrienden en hun broers of zussen. Ik heb altijd het geluk gehad dat ik goede cijfers haalde op school. Uitleggen ging me ook makkelijk af. Daar wilde ik wel iets mee doen, dus ik ben superblij met dit werk.”

Niels vertelt dat het geven van bijles in de thuissituatie anders is dan op kamp: “De kampen worden altijd op mooie locaties georganiseerd, zoals Ameland, Luttele en de Utrechtse Heuvelrug. Als je daar bijles geeft, kun je de hele omgeving gebruiken. De organisatie moedigt een creatieve aanpak trouwens ook aan. Ik zou een leerling tijdens een bijles wiskunde bijvoorbeeld zelf laten uitrekenen hoe hoog die boom daar is”, aldus Niels.

Om de kosten laag te houden, werkt Anderwijs met vrijwilligers, die geen financiële vergoeding ontvangen. De kosten voor de deelnemers zijn afhankelijk van het inkomen van de ouders. “Op die manier krijgen ook kinderen uit minder welgestelde gezinnen een kans”, legt Niels uit. “Bij Anderwijs zijn we nog een beetje maatschappelijk verantwoord bezig, dat is het idee. Geld is dan minder belangrijk. En uiteindelijk krijg ik wel betaald, namelijk doordat de kinderen met een blij gevoel terug naar huis gaan.” Ook ik ging met een blij gevoel naar huis, al heb ik nog steeds geen idee hoe ik had moeten uitrekenen hoe hoog die boom was. (Iets met een tangenspicosinusthagorasquotiënt ?)

Ook bijles geven en vakantie vieren tegelijk? Bekijk dan de vacature en reageer!

Leiding op educatief vakantiekamp

Tekst en foto: Katrien Lammerts

 

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.