Verbindt mensen en ideeën

Een broedplaats voor talent in Vinkhuizen

Je zou Backbone de ruggengraat van Vinkhuizen kunnen noemen.
Wie naar het wat smoezelige gebouw aan de Travertijnstraat 12 in Vinkhuizen kijkt, ziet niet onmiddellijk dat in het voormalige schoolgebouw zo’n 100 bedrijven en bedrijfjes gevestigd zijn.

Sherlock Telgt gevraagd wat zijn functie is bij Backbone zegt: “geen idee wat ik ben, ik ben er het meest en de meeste mensen komen bij mij als er iets is.”
Hij noemt zich dus niet directeur of coördinator van Backbone en dat is misschien wel typerend voor Backbone. De focus ligt op de inhoud, niet op de buitenkant.

Sherlock is in de jaren ’80 in Groningen begonnen als rapper bij Zombi Squad, trad ook op elders in Nederland en werd vervolgens vrij bekend in Duitsland. Als rapper gaf hij veel workshops “Zo kwam ik in aanraking met iemand die geen stageplek kon vinden en vroeg of ze bij mij mocht omdat wij dingen deden die bij haar gedachtewereld aansloten. Zo is dit eigenlijk begonnen. We willen een broedplaats zijn. We hopen ook dat de gemeenteraad beseft wat we hier neerzetten en zegt van jongens, geweldig, we laten de huur vallen!“
Sherlock is zelf overigens vrijwilliger, hij wordt niet betaald : “Want anders wordt de huur voor de bedrijfjes veel te hoog”.

Jong, creatief en maatschappelijk betrokken.

Sherlock noemt drie criteria voor de bedrijfjes die in het enorme pand te vinden zijn: jong, creatief en maatschappelijk betrokken. Zo is er een skatepark, er zijn bedrijfjes en bedrijven actief op het gebied van muziek, dans, theater. ICT-ers lopen er rond en er zijn een aantal clubs, organisaties en instellingen actief op het gebied van welzijn en sport. De Leon van Gelderschool heeft er 2 leslokalen. Sommige van deze bedrijven en organisaties draaien gedeeltelijk op vrijwilligers. Er is een goede samenwerking met het Alfacollege en het Noorderpoortcollege omdat hier een aantal bedrijven zijn die stageplaatsen aanbieden.
Backbone is geworteld in de wijk Vinkhuizen “We hebben goede contacten met WIJ-Vinkhuizen. Vanuit Backbone is een buurtpreventieteam actief en er worden jongeren uit de wijk begeleid die in een lastige situatie zitten. Dit draagt bij aan de veiligheid. Elke dag lopen hier zo’n 500 tot 700 mensen in en uit.”

Kruisbestuiving

Sherlock wordt enthousiast wanneer hij vertelt hoe deze bedrijfjes elkaar ondersteunen. “Kort geleden kwamen hier leerlingen van een HAVO, MBO en HBO bij elkaar voor het project Grenzeloos leren, om samen oplossingen te bedenken voor concrete problemen. De catering werd verzorgd door Vrouwkracht, iemand anders gaf een workshop, Bits en Bones hielp met de ICT. Verder hebben we een band camp gedaan, met mensen uit de verschillende muziekstudio’s die elkaar voordien nog niet kenden. Dat is een clubje geworden dat soms samenwerkt en ditzelfde willen we ook gaan doen met de mensen die hier iets aan de beeldende kunsten doen.”
Op de vraag of hij een lijst heeft van de bedrijfjes die in Backbone gevestigd zijn schudt hij het hoofd: “Nee, die hebben we niet direct voorradig. We hebben eigenlijk een vrijwilliger nodig die zo’n lijst maakt, een website opzet en alle veranderingen bijhoudt. We kunnen wel meer vrijwilligers gebruiken, bijvoorbeeld een boekhouder voor de administratie en een goede huismeester”.

Meer info:
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=9972
http://www.backbone050.eu/index.html

Tekst: Jeanet
Foto: Sherlock Telgt

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.