Verbindt mensen en ideeën

Buurtbemiddeling is geen heggenschaar

Nietsvermoedend stapt buurtbemiddelaar Jan Engels Café de Minnaar binnen. Samen met een collega-bemiddelaar staat een intake voor bemiddeling op het programma. Althans, dat verwacht hij… Zoekend kijkt Jan Engels het café rond om vervolgens totaal verrast zijn collega’s van Buurtbemiddeling te ontdekken. Overrompeld laat hij zich uit zijn jas helpen en krijgt hij een biertje in zijn hand gedrukt.
“Verrassing!”, roept zijn collega-bemiddelaar, “vandaag bestaat Buurtbemiddeling tien jaar en heb jij je 100e buurtbemiddeling! Tenminste, dat dacht je.”
Bemiddelaar Jan Engels is er al vanaf het eerste uur bij en heeft dus al heel wat zaken achter de rug. Enthousiast vertelt hij over zijn eerste zaak: “Een oude dame had last van de heg van de buren, komen we bij haar huis, vraagt ze waar de heggenschaar is! Ze dacht dat de bemiddeling het knippen van de heg was!”, lacht hij hartelijk.

10 jaar: 1300 bemiddelingen

Inmiddels vertellen voormalig en huidig coördinatoren, Bertrin Roukema en Annemieke Leidekker, hoe Buurtbemiddeling een prominente plek binnen MJD, maar vooral de Groninger samenleving heeft gekregen. Tien jaar geleden heeft Roukema dit project in Groningen opgezet. “Bemiddelaars luisteren eerst naar het verhaal van buurtbewoners afzonderlijk, zonder te oordelen. Daarna gaan ze om tafel met de partijen op een neutrale plek, zodat buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de gesprekken is eigenlijk het belangrijkst: goed luisteren en neutraal blijven.”
In de afgelopen tien jaar is in ongeveer 1300 zaken bemiddeld. Daarmee is een belangrijke bijdrage geleverd aan de leefbaarheid in de stad Groningen en zijn veel gevallen van escalatie en bijvoorbeeld politieoptreden voorkomen. Driekwart van de zaken wordt bovendien opgelost.

Neutraal en laagdrempelig

Directeur-bestuurder van MJD, Anja Aaldering komt erbij zitten en voegt toe: “De kracht van buurtbemiddeling is dat het onafhankelijk, neutraal en laagdrempelig is. Bemiddelaars komen niet namens een organisatie of met een uniform aan. Buurtbemiddelaars komen zoals ze zijn, namelijk als burger, die graag willen dat bewoners weer gewoon met elkaar kunnen leven.”
Huidig coördinator Leidekker maakt duidelijk dat Buurtbemiddeling voortdurend in ontwikkeling is.  Bemiddelaars worden goed getraind en op regelmatige basis bijgeschoold. Momenteel is MJD bezig met het ontwikkelen van Buurtbemiddeling Plus. Hierbij werken bemiddelaars samen met hulpverleners om buurtbemiddeling ook voor de meest kwetsbare burgers beschikbaar te maken. “Overigens”, vervolgt Leidekker, “zijn we altijd op zoek naar nieuwe bemiddelaars”, zegt ze met een knipoog.

Voor meer informatie, buurtbemiddeling aanvragen, of aanmelden als vrijwilliger: www.buurtbemiddelinggroningen.nl

———–
Tekst: Christianna Möllenkamp en Li-Janne Leusink
Foto: Richard H. Brouwer.

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).