Verbindt mensen en ideeën

Schaarste: Hoe armoede ons gedrag bepaalt

  • woensdag 15 mei van 9.30 uur tot 12.30
MJD, Leonard Springerlaan 3
1 mei 2019
Vrijwilligers en participatiemedewerkers in de gemeente Groningen.
www.mjd.nl

Armoede komt steeds vaker voor in Nederland. In de provincie Groningen ligt het aandeel huishoudens dat van een laag inkomen moet rondkomen boven het landelijk gemiddelde, waarvan de gemeente Groningen verreweg het hoogste percentage huishoudens telt met een (langdurig) laag inkomen.

Leven in armoede heeft grote gevolgen voor het brein en keuzes die gemaakt worden in situaties van schaarste. Eén van de gevolgen van schaarste is namelijk een tunnelvisie: een eenzijdige concentratie op het ervaren schaarsteprobleem zorgt ervoor dat andere - misschien wel belangrijkere - (langere termijn) doelstellingen en overwegingen verwaarloosd, onderschat of verdrongen worden, ongeacht de consequenties.

De training ‘Schaarste: hoe armoede ons gedrag bepaalt’, geeft inzicht in de psychologische kant van leven onder de armoedegrens en draagt ertoe bij dat je beter begrijpt hoe mensen die hiermee te kampen hebben denken en handelen. Naast (korte) theoretische voorlichting is er vooral ruimte om zelf te ervaren, te oefenen met communicatietechnieken en in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige

Trainster: Anne Krikke

Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk. De deadline was woensdag 1 mei.