Dagbesteding De Mikkelhorst met de rem er op

In ”normale” tijden biedt ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst in de wijk Oosterhaar in Haren dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische klachten. Deze dagbesteding wordt hier als maatwerk aangeboden door vaste medewerkers, begeleiders en vrijwilligers. Hoe onderhoudt De Mikkelhorst de contacten met haar vrijwilligers, nu ze vanwege de coronamaatregelen niet meer kunnen komen? Ik heb hierover digitaal contact met vrijwilligerscoördinator Fafany Koopmans.

De Mikkelhorst draait op lager pitje door

Ondanks de coronacrisis blijven de tuinen en de dieren de nodige aandacht vragen van de vaste krachten en de vrijwillig dierenverzorgers. Omdat de begeleiding van deelnemers, het winkelwerk en het cursuswerk is opgeschort, komt er energie vrij voor extra acties. Zoals verrassingstassen met producten uit de Landwinkel en bouwpakketjes voor mezenkastjes, die in het dorp door de medewerkers worden bezorgd.

Vrijwilligers koesteren

Fafany: “Het is hier prettig, mooi, positief én er is hier veel te doen. Bij ons werken 90 vrijwilligers. Zij werken op de tuinen, onderhouden de panden, helpen in de landwinkel, verzorgen de publiciteit en PR en in het weekend verzorgen zij de dieren. We koesteren onze vrijwilligers en onderhouden het contact met hen, digitaal en interactief, met een vlog op ons Youtube-kanaal, een digitale Nieuwsbrief en door via de post kaarten te sturen.”

Hechte banden

Als ik er op doorvraag, legt Fafany uit dat De Mikkelhorst voor veel vrijwilligers een belangrijke plek is vanwege de sociale contacten, de verbinding met elkaar. Nu dat even niet kan, wordt deze plek van ontmoeting en uitwisseling met de deelnemers, met medewerkers, andere vrijwilligers en de staf dan ook node gemist. Fafany is ervan overtuigd dat daardoor de band van de vrijwilligers met de Mikkelhorst juist sterker is geworden.

Noaberhulp

Het werk en de sociale omgang wordt door de vrijwilligers wel gemist, maar zij bieden nu elders in het dorp een helpende hand. Bellen met mensen die een praatje weten te waarderen, wandelen met 1,5 meter afstand, honden van drukke gezinnen uitlaten, helpen in de plaatselijke boerderijwinkel, de eigen ouders extra hulp of aandacht geven. Noaberhulp is hier op het dorp vanzelfsprekend.

Persoonlijke uitdaging

Deelnemers worden door de begeleiders regelmatig gebeld. Dan wordt ook duidelijk dat de meeste deelnemers De Mikkelhorst en dan vooral het contact met andere deelnemers, medewerkers, vrijwilligers én de dieren missen. Begrijpelijk en daarom worden de contacten via het eigen youtube kanaal onderhouden. Bovendien heeft De Mikkelhorst ook iedere deelnemer een zonnebloempakketje gebracht. Zo kan iedere deelnemer meedoen aan de wedstrijd ‘Wie kweekt de hoogste zonnebloem’.

Het Mikkelhorstgevoel

Voor alle betrokkenen speelt De Mikkelhorst een grote rol in het dagelijkse leven. “Het Mikkelhorst-gevoel staat voor meer, het is een bron van dankbaarheid”, zegt Fafany. ”We zijn dankbaar voor de prachtige locatie, de natuur het weidse landschap en onze ecologische uitgangspunten. Maar toch: zonder al ‘onze’ mensen leeft het niet. Wij zijn wij pas ‘De Mikkelhorst’ wanneer onze deelnemers, medewerkers, vrijwilligers én het publiek hier weer rondloopt.”

Meer weten over De Mikkelhorst? Kijk dan hier.

Tekst: Gerard van Duinen
Foto: Fafany Koopmans