Verbindt mensen en ideeën

De Doperse Dis

Eens per maand koken voor zo’n honderd mensen is een flinke klus. Pijke Vossestein is initiatiefnemer en kok van de Doperse Dis. In de Doopsgezinde kerk in de Oude Boteringestraat verzorgt hij samen met ongeveer twintig vrijwilligers elke derde dinsdag van de maand een gratis maaltijd voor zestig tot tachtig daklozen plus de twintig vrijwilligers die meehelpen.

Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn afkomstig uit de Doopsgezinde gemeente, maar komen ook van buiten de kerk. Pijke, die zelf ook een vrijwilliger is, wijst erop dat de gasten divers zijn en dat het mooi is wanneer de vrijwilligers ook divers zijn: oud of jong wel of niet kerkelijk, iedereen is welkom. “Wat we vragen van vrijwilligers is dat ze belangstellend zijn en dat ze open staan voor mensen die een heel ander leven leiden dan zij. De oudste vrijwilliger is 85 en de jongste is twintig”.

Lange dagen

Er is een kookploeg die ‘s morgens om elf uur begint met de voorbereiding. Een tweede groep bedient de gasten, helpt met opruimen en eet mee aan tafel bij de daklozen. Het gaat dus niet alleen om het eten maar ook om het contact, de gesprekken, de gezelligheid. Pijke zelf werkt op zo’n dag van ‘s morgens negen tot ‘s avonds negen. Dat zijn lange dagen. Het werk dat hij doet voor de jaarlijkse Benefietmaaltijd met zeven gangen is nog veel intensiever. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de maaltijden voor daklozen gedeeltelijk te kunnen bekostigen. Het overige geld komt van donaties en giften van diverse fondsen.
De zorg voor minderbedeelden is historisch gezien altijd een taak van de kerken geweest. Een zorg die de overheid op een gegeven moment overnam. Pijke: “Nu laat de overheid steken vallen en springen de kerken weer in. Maar de kerken zijn kleiner geworden en hun vermogen om dit soort dingen te doen is verminderd.”

Koken voor wie het echt nodig heeft

Aan Pijke werd gevraagd hoe de Doperse Dis zes jaar geleden van start is gegaan vertelt: “ Ik kookte al voor de Doopsgezinde gemeente, dat waren 20-25 man. De kerk is net als de andere binnenstadskerken verbonden aan de Open Hof en we zijn er daarom een keer langs geweest. De Open Hof is een plek waar dak- en thuislozen langs kunnen komen voor een kop koffie en een gesprek. We vonden het na dat bezoek een beetje raar om alleen voor onszelf te koken en niet voor de mensen die het echt nodig hebben. Zo is het begonnen”.

Verwend

De Doperse Dis biedt wel wat meer dan een eenvoudige stamppot. Het menu van september bestond uit (zelfgemaakte) kippensoep, witte rijst met babi ketjap, Indonesische groenten en een ‘rommelig’ toetje. Pijke: “thuis eet ik soms minder goed”. Het is de bedoeling dat de daklozen verwend worden. Voor sommigen zal dit de enige warme maaltijd per maand zijn.

De Doperse Dis kan nog wel zo’n 5-7 vrijwilligers gebruiken, hier vind je de vacature:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=11209

Daarnaast is er ook behoefte aan een hulpkok:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=11217

Tekst: Jeanet

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.