Verbindt mensen en ideeën

Draadkracht opent haar deuren voor iedereen!

De jarenlange droom van initiatiefneemster Brigit Grol (60) is eindelijk werkelijkheid geworden. “Mijn hele leven fantaseer ik al over een laagdrempelige werkplaats waar mensen bij elkaar kunnen komen om samen kleding te naaien. Dat is wat ik zelf indertijd gemist heb.”

Brigit maakt al kleding vanaf haar twaalfde, ze heeft zelfs een coupeuse opleiding gedaan en is gespecialiseerd in textiele werkvormen. En dat allemaal naast haar Psychologiestudie en haar opleiding aan de Pedagogische Academie. Maar het bleef bij haar knagen dat er niet een gemeenschappelijk ruimte was om dit samen met anderen te doen. Haar droom vertelde ze aan een aantal andere vrouwen en er werd een plan geboren. “Dat werd uiteindelijk studio Draadkracht, waar iedereen terecht kan om te handwerken en te naaien.”

Naailessen en advies

Een van de andere bestuursleden van de Stichting is Machteld de Jong (51). Zij is er, naar eigen zeggen, per ongeluk ingestapt. Naai ervaring heeft ze al langer: “Ik maak onder andere troostgoed, dat wil zeggen dat ik uit kleding van overledenen nieuwe kledingstukken maak voor nabestaanden.”

Er is van alles te doen bij Draadkracht aan de Oosterhamriklaan 181. Machteld: ”We geven hier naailessen voor zowel beginners als gevorderden. Mensen zijn vrij hun eigen stoffen mee te nemen, maar we hebben hier ook allerlei materialen en stoffen die ze tegen een kleine vergoeding kunnen aanschaffen.”
“Er komen hier ook mensen, die zelf al heel veel kunnen en die alleen een advies van ons nodig hebben bijvoorbeeld over het in elkaar zetten van fietstassen met een zwaardere naaimachine”, voegt Brigit er aan toe. Regelmatig is er een kleermaker aan het werk die de naaimachines gebruikt om kleding te maken voor de Afrikaanse doelgroep en die verstelwerkzaamheden verricht.

Kinderfeestjes

Beide dames geven aan dat de werkplaats ook bedoeld is voor vrouwen of mannen die thuis geen goede of speciale machine hebben en dan hier terecht kunnen. Brigit: “We hadden onlangs iemand die slechts tijdelijk in Nederland woont en hier geen apparatuur heeft. Ideaal voor haar om dan hier gordijnen te verstellen, of andere reparatiewerk te doen.”

In een aparte ruimte zijn vaak kinderfeestjes, waar de kinderen onder begeleiding bijvoorbeeld leuke etuitjes maken, waar ze dan bijzonder trots op zijn. Volgens Brigit en Machteld zit er veel verborgen talent in de wijk. “We willen nu ook kansarme vrouwen hier naar toe halen en hen leren kleding of woonaccessoires te naaien, mogelijk om die daarna te verkopen. Dat zou dan een extra centje opleveren.“

Vrijwilligers gevraagd

Extra handjes zijn altijd nodig bij Studio Daadkracht, zegt Brigit. “Naai-ervaring is een vereiste. We zoeken vooral vrijwilligers die hier graag mensen te woord willen staan of advies willen geven. Maar we willen ook graag dat ze meedenken over de verkoop van producten of over nieuwe activiteiten, en deze willen organiseren. Dus wie er zin in heeft, is van harte welkom. Meer informatie bij www.studiodraadkracht.nl, of volg de links hieronder:

Textiel Werkplaats begeleider Studio Draadkracht
Vrijwilliger PR Studio Draadkracht
Allround vrijwilliger Textielwerkplaats Studio Draadkracht

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).