Verbindt mensen en ideeën

Een echt bedrijf, maar met een ontspannen sfeer

Simplon Jongerenhotel aan het Boterdiep is sinds 1993 een zelfstandig hotel dat een betaalbare slaapplaats biedt aan iedereen die wil overnachten in Groningen. Ekko Ros (38) is een van twintig vrijwilligers die helpen het hotel draaiende te houden. In de schaduwrijke tuin van het hotel vertelt hij op een warme julimiddag zijn verhaal.

Eigen tempo

‘Ik heb altijd veel gereisd, vooral in Zuidoost-Azië. Daarom leek het me interessant om iets met culturen te gaan doen. Daarom ben ik begonnen aan de studie Culturele Antropologie. Na mijn studie ben ik gaan werken als beveiliger en bij de gemeente Groningen. Tot drie keer toe heb ik een burn out gekregen en na de derde keer dacht ik: ‘Dit klopt niet’ en ben ik hulp gaan zoeken. Ik bleek een lichte vorm van autisme te hebben en toen werd veel duidelijk. Ik heb, meer dan een gemiddeld mens, behoefte aan een goede dagstructuur en zekerhei. Dit ontbrak bij mijn eerdere banen.’ Ekko maakte thuis een lijstje met voorwaarden waar een baan aan moest voldoen en ging daarna opzoek naar vacatures. Zo kwam hij terecht bij Simplon. ‘Ik heb eerst receptiewerk gedaan, maar dat bleek niet zo geschikt, omdat je best snel moet kunnen omschakelen tussen verschillende werkzaamheden. Nu werk ik als algemeen hotelmedewerker. Ik maak schoon, verzorg samen met anderen het ontbijtbuffet en ruim de boel op. Dit mag ik allemaal in mijn eigen tempo doen en als ik even pauze nodig heb, is dat ook prima.’

Niet vrijblijvend

Het is weliswaar vrijwilligerswerk dat hij doet, maar het is niet vrijblijvend. ‘Je staat nu eenmaal ingeroosterd en je gaat een verbintenis aan.’ Maar toch ervaart Ekko geen druk: ‘Ander schoonmaakwerk gaat vaak op tijd. Je hebt dan een kwartier voor een kamer. Hier is dat niet zo. Iedereen werkt naar eigen kunnen. De verwachtingen zijn realistisch. Op de werkvloer zijn ook altijd een of twee projectbegeleiders van Werkpro aanwezig. Die draaien ook mee met op de werkvloer. Zij zijn tegelijk aanspreekpunt en vragen regelmatig even hoe het met je gaat. Voordat je wordt aangenomen, ga je ook met een van hen om de tafel zitten om te bespreken wat bij je past.’ Ekko heeft de afgelopen maanden ontdekt dat werken voor hem van levensbelang is: ‘Het is voor mij essentieel om onder de mensen te zijn, aan de gang te blijven en zelfstandig te mogen werken. Het biedt me structuur en geeft voldoening. Na het werk ga ik vaak fitnessen, terwijl dat op mijn vrije dagen vaak niet lukt.’

Ontspannen

Ekko zou anderen zeker aanraden om te solliciteren bij Simplon. ‘Ik heb leuke collega’s, het is een veilige werkomgeving in vergelijking tot de toch meestal keiharde arbeidsmarkt. Je hebt hier meer invloed op de omstandigheden, bijvoorbeeld als het gaat om het aangeven van je grenzen. Er is hier meer begrip. De sfeer is hier ook erg prettig. Je maakt af en toe een praatje met de gasten die vooral backpackers zijn. Ik hoorde laatst op een slaapzaal twee gasten in gesprek over God en Allah. Het was een heel respectvol gesprek. Dat vond ik mooi. Maar het is een echt bedrijf, dat 24uur per dag open is en toch is het verrassend ontspannen. Ik voel me hier echt thuis en hoop hier nog lang te mogen werken.’

Voor vacatures bij Simplon Jongerenhotel, zie:
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=9155

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.