Verbindt mensen en ideeën

Een enthousiast maatje

Wanneer je ergens anders gaat wonen is dat best spannend. Hoe werkt het hier? waar kan ik wat vinden? en hoe leer je mensen kennen? New@Home is een maatjesproject van Solidair Groningen&Drenthe waarin jonge nieuwkomers van twaalf tot achttien jaar gekoppeld worden aan een maatje dat een beetje ouder is (tussen achttien en dertig jaar).
De nieuwkomer zit in een internationale schakelklas waarin ze voorbereid worden op het gangbare onderwijs.
De Nederlandse maatjes kunnen stagiaires zijn van de Hanze Hogeschool, het Alfacollege of de universiteit, maar ook vrijwilligers zijn welkom.

Goed begeleid

Madelief Gelling is een van de Nederlandse maatjes. Ze doet dit als stageopdracht voor haar studie Social Work aan de Hanzehogeschool. “We kregen eerst twee trainingsmiddagen en dat was wel belangrijk. Ik heb nog nooit met buitenlanders gepraat en door die training kreeg ik een beetje gevoel voor de andere cultuur. Tijdens de stage worden we ook goed begeleid, dat vind ik erg fijn.”

Verlegen

Madelief begeleid twee Syrische meisjes van 14 en 17 jaar oud. Ze zijn met hun familie anderhalf jaar geleden naar Groningen gekomen. “Ik vond het bij de eerste ontmoeting heel spannend. Ik had helemaal geen ervaring met buitenlanders en had verwacht dat het moeilijk zou zijn. Maar het is veel leuker dan ik dacht. Hun Nederlands is best goed en dat had ik ook niet gedacht. In het begin waren ze heel verlegen en gaven ze ook sociaal wenselijke antwoorden. Het is belangrijk dat zijzelf met ideeën of plannen komen. Je moet met een paar dingen rekening houden maar eigenlijk zijn de meisjes net als wij.”

De bibliotheek

Het is de bedoeling dat Madelief de meisjes bekend maakt met de Nederlandse cultuur. Dat doet ze bijvoorbeeld door met de meisjes ergens heen te gaan. Met het oudste meisje heeft Iris een keer in de bibliotheek afgesproken. “Zij had wel een bibliotheekkaart maar had nog nooit een boek geleend omdat ze niet wist hoe dat moest. Ze was misschien ook te verlegen om het aan iemand te vragen. Ik merk ook dat het fietsen door de stad niet zo makkelijk is. Ze kennen de weg niet en de verkeersregels vinden ze ook nog wat lastig. Ze zitten heel veel thuis.”

IJverig

“Deze meisjes zijn heel ijverig, ze willen graag een goede opleiding en werken. Ze willen zelfs allebei dokter worden.” Aarzelend vertelt Madelief dat ze vooraf via Facebook en internet niet zo’n goed beeld had van deze groep mensen. “Voor mij waren het mensen die hier komen en dan zo een huis en geld krijgen terwijl ik als student alles moet lenen. Dat hun motivatie zo hoog is en dat ze zo hard willen werken had ik niet gedacht. Ze worden geholpen maar willen zelf ook hard werken en dat maakt alles uit. Dan heb ik ook de motivatie om hun te helpen. Ik vind het fijn dat ik iets doe waar ze wat aan hebben.” Enthousiast: “Ik ga dit jaar het oudste meisje vooral met de Nederlandse taal helpen zodat ze aan het eind van het jaar naar een hoger niveau mbo kan doorstromen.”  Zo te horen komt dat wel goed.

Er worden nog maatjes in de leeftijd 18-30 jaar gezocht:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=10564

Tekst: Jeanet

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.