Verbindt mensen en ideeën

Eindelijk vakantie!

Wie al tijden bij de voedselbank komt en al minstens vijf jaar niet meer met vakantie is geweest, loopt nu de kans om gratis een week te gaan kamperen op een camping ergens in Nederland.
Als het aan Erik van Diepen (52), projectcoördinator van de Stichting De Vakantiebank ligt, wordt dat straks jaarlijks werkelijkheid voor meer dan 500 gezinnen. “Momenteel zitten we al op een aantal van 150, maar we stellen ons ten doel om ieder jaar met 100 vakanties te groeien.”

Personeel en tenten

Erik blikt terug in de tijd. “De Stichting Vakantiebank ontstond in 2011 op initiatief van de Vrijbuiter in Roden, waar ze onder andere tenten en kampeeruitrustingen verkopen. Dit bedrijf stelde personeel en tenten ter beschikking voor mensen onder de armoedegrens. Naderhand ging het bedrijf over in andere handen en kwam de klad er in.” In mei 2015 werd Erik gevraagd of hij wilde onderzoeken of er nog leven in de Stichting zat. Samen met een collega ging hij hard aan het werk om media-aandacht te creëren. Dat lukte bijzonder goed. “Na een uitzending op NPO1 over dit onderwerp in 2015 ging het snel met de ontwikkelingen en het aantal sponsoren.”

Zeven safaritenten op de plank

Inmiddels zijn er onder andere twee vakantiewoningen in Bakkeveen beschikbaar en staan er vijf tenten op campings op diverse plekken zoals Otterlo en Hulshorst. Deze tenten en woningen zijn jaarlijks van mei tot en met september beschikbaar. Voor 2018 liggen er alweer zeven nieuwe safaritenten op de plank met bestemming vakantiepark.
“Die tenten met drie slaapvertrekken zijn compleet ingericht, zelfs een koelkast en vriezer ontbreken niet. Mensen moeten wel zelf zorgen voor vervoer. Van de Voedselbank krijgen ze een voedselpakket mee voor die week.”

Toekomstdromen

Het bestuur van de Stichting is inmiddels flink gegroeid en dat geldt ook voor het aantal vrijwilligers dat overal hand- en spandiensten verricht. “ We hebben veel gesprekken te voeren met beheerders van campings en recreatieparken, sponsoren en het bedrijfsleven.” Toekomstdromen zijn er ook. “We denken aan gratis openbaar vervoer naar de camping en misschien gratis activiteiten voor de kinderen of een maaltijd buitenshuis.”

Aanmelden via de Voedselbank

Aanmeldingen verlopen onder meer via de diverse Voedselbanken. “Dat is wel zo handig want al hun klanten zijn al gescreend op inkomen. Wel moeten ze nog een kopie van een geldige WA verzekering overleggen.” Hij voegt eraan toe dat mensen aan de Voedselbank kunnen laten weten of ze belangstelling hebben voor een week vakantie. Vervolgens zorgt deze instantie dat de aanmelding bij De Vakantiebank binnenkomt.

Huilende mensen

De reacties achteraf zijn volgens Erik hartverwarmend. “Soms krijgen we huilende mensen aan de telefoon die zeggen dat ze compleet tot rust zijn gekomen.” Het geeft veel voldoening voor, de van oorsprong uit het zakenleven afkomstige, Erik. “Ik vind het fijn om samen met de vrijwilligers iets te kunnen doen voor mijn medemens. Het is een wereld die beter bij me past dan de zakelijke wereld. Ik zou niet anders meer willen.”

 

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).