Verbindt mensen en ideeën

Festival van de Geest: Kerk en bewoners doen het samen!

De zevende jaargang van het Festival van de Geest is van donderdag 7 tot en met zondag 10 september. Als het aan mede organisator Julia Swierstra ligt, wordt het ook dit keer een mooi spektakel met kruisbestuiving tussen buurtbewoners en de Nieuwe Kerk.

Het idee om jaarlijks een Festival te houden, is afkomstig van de destijds kersverse dominee Evert – Jan Veldman. Hij wil de Nieuwe Kerk open stellen voor de buurtbewoners en op die manier de saamhorigheid tussen bewoners en kerk bewerkstelligen.
Julia organiseert samen met hem en andere vrijwilligers vele activiteiten in en rondom de kerk.

Spelen met (de) ruimte

Julia legt uit dat er elk jaar een ander thema gekozen wordt. “Dit keer is het thema ‘Spelen met (de) ruimte’. Ruimte zien we in de breedste zin van het woord, dus niet alleen ruimte in een gebouw, stad of omgeving maar ook ruimte die mensen elkaar bieden.” Er staat dan ook van alles op het programma om het thema nader uit te werken, vertelt ze. Zo zijn er twee architecten aanwezig die ruimte in de stad belichten. Er is een fotowedstrijd, kooroptredens, en een kunst- en cultuurmarkt. Daarnaast is er een gezamenlijke maaltijd op het grasveld bij de kerk, voor bewoners van de Hortusbuurt en het Ebbingekwartier (natuurlijk zijn mensen van elders uit de stad ook van harte welkom!). Ter afsluiting van dit weekend is er een stadswandeling door Groningen waar architecten uitleg bij geven.

Kerk als huiskamer

Julia is gedreven en enthousiast, voor haar is het enorm belangrijk om saamhorigheid in de buurt te hebben. “De ideeën van de dominee spreken me erg aan, de kerk kan inderdaad een gemeenschapstaak verrichten. Het is een mooie ruimte om buurtactiviteiten te organiseren. Vroeger vond ik deze kerk heel afstandelijk, maar nu is hij ontsloten. Het lijkt net een hele grote huiskamer waar we met elkaar mooie dingen kunnen doen.” Het Festival vindt ze een aanrader. “Het is leuk als mensen daardoor ook andere buurtbewoners leren kennen en daar misschien ook blijvende contacten aan over te houden”. Van de gezamenlijke maaltijd, verwacht ze veel. “Vorig jaar hadden we na afloop van de maaltijd nog een andere activiteit ingepland, maar het bleek dat we dat beter niet hadden kunnen doen want mensen bleven liever de hele avond met elkaar praten. Daar zien we dit jaar dus van af.”

Meer weten (bijvoorbeeld hoe je mee kunt doen aan de fotowedstrijd)?
www.hortusebbinge.nl/festival-van-de-geest

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).