Verbindt mensen en ideeën

Gered Gereedschap

Wanneer je rondloopt bij Gered Gereedschap, luistert naar de verhalen en de stellingen vol tangen, beitels, schroevendraaiers bekijkt, raak je onder de indruk van deze professionele organisatie. Gered Gereedschap bestaat inmiddels 35 jaar en heeft in die jaren landelijk gezien twee miljoen stuks gereedschap naar Afrika gestuurd, 75.000 leerplekken gecreëerd en 1300 organisaties ondersteund. Toch wordt Gered Gereedschap vrijwel volledig door vrijwilligers draaiende gehouden.

Het werk

Bram Visch en Henk Smit, beiden werkzaam bij Gered Gereedschap en daarnaast respectievelijk penningmeester en voorzitter van de vereniging Gered Gereedschap wisselen elkaar af wanneer ze praten over hun werk.
Bram: “Wij zijn een zelfsturend team. Er is een werkplaats-coördinator die ervoor zorgt dat iedereen het werk goed doet, maar verder werkt iedereen heel zelfstandig. Is die ene beitel opgeknapt dan pak je de volgende. Iedereen heeft hier zo zijn eigen specialiteit. Sommigen maken de kisten waar het gereedschap ingaat, iemand anders houdt zich vooral bezig met het herstellen van meetgereedschap en sommigen pakken de kisten in omdat ze dat leuk werk vinden.
Wanneer je hier komt werken, ga je bij de anderen aan de werkbank staan en krijg je hulp van de coördinator. Maar het zijn je collega’s van wie je het meeste leert.”
Het is opvallend hoelang de meeste mensen hier blijven werken. Tien, vijfentwintig jaar is heel normaal en bijna in het harnas sterven schijnt ook voor te komen. Bram werkt hier sinds hij tien jaar geleden met pensioen ging.

Leuker werk

Henk: “Zo’n tien tot vijftien van de veertig mensen die hier komen, hebben nog nooit een hamer vastgehouden. Natuurlijk zijn er ook mensen die wel een technische achtergrond hebben en na hun pensioen hier komen. De keurmeester – degene die gerepareerde gereedschappen nakijkt – is een voormalig technisch schoolmeester.” Maar sommige mensen hebben een achtergrond als handwerklerares, of schilder. Bram is voormalig bouwkundig projectleider en vertelt dat hij vroeger twee linkerhanden had, “Nu staan mijn handen wel goed en voor mijn gevoel heb ik hier een vak geleerd. Eigenlijk is dit leuker dan mijn vorige baan. Daar was ik de hele dag aan touwtjes aan het trekken om dingen voor elkaar te krijgen en aan het telefoneren. Maar hier kan je aan het eind van de dag iets concreets laten zien Dat is veel bevredigender.”

.

Ontwikkelingssamenwerking

Gered Gereedschap stuurt kisten met bijvoorbeeld timmer- of metselgereedschap naar technische scholen in Afrika. Henk: “Dit werk kan alleen gedaan worden door vrijwilligers, want er moet geld bij. Wat Gered Gereedschap doet is in feite ontwikkelingssamenwerking.
Gelukkig krijgen we subsidie van de gemeente en zijn er nog wat andere geldbronnen. Zo verkopen we bijvoorbeeld oud ijzer (van gereedschap dat niet meer gered kan worden) en we ontvangen ook donaties. In Afrika konden veel kleine ondernemers beginnen, omdat ze bijvoorbeeld één van de twee honderd naaimachines kregen die Gered Gereedschap Groningen dit jaar repareerde.”

Gered Gereedschap kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken, onder andere iemand die naaimachines wil repareren; ( je krijgt hier hulp bij):

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=10139

En een medewerkers in de werkplaats:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=1387

Tekst: Jeanet

 

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.