Verbindt mensen en ideeën

Goeiebuurt: ‘Een uniek project’

In de Korrewegwijk en de Hoogte – samen goed voor 18.500 mensen – zijn bewoners die wel wat hulp kunnen gebruiken. Terwijl anderen vaak staan te trappelen om hen daarin tegemoet te komen. Kris Holwerda vertelt wat de wijkcoöperatie Goeiebuurt doet om deze mensen met elkaar in contact te brengen.

Buurtschool

Kris: “We willen mensen en talenten verbinden en zoeken daarin naar een balans tussen activiteiten die we zelf organiseren en initiatieven van de buurtbewoners zelf.” Zo is er sinds 15 maart van dit jaar de Buurtschool, opgezet door Kris’ collega Parisa Deli Amin, waar bewoners (eenmalige) workshops en trainingen kunnen volgen. Er is bijvoorbeeld een avond over omgaan met een kleine beurs en een eenmalige weerbaarheidstraining. “De kennis en kunde komt niet van ver, maar wordt door wijkbewoners aangeboden,” zegt Kris.

Korremarkt

Twee jaar terug kwam tijdens de G100, een dag waarop bewoners van de Korrewegwijk mee konden denken over hun wijk, het idee van de Korremarkt. Dat is een groente- en fruitmarkt door bewoners zelf opgezet in samenwerking met de gemeente en marktkooplieden centraal in de wijk. Kris ligt toe: “Op de markt komt een buurtkraam, waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Elke week kan een bewoner de kraam huren en hier zijn of haar eigen spulletjes of diensten aanbieden.” Woensdag 23 mei wordt de eerste markt gehouden.

In de zomer van 2017 konden bewoners en geïnteresseerden op Vakantie in eigen wijk, vertelt Kris. Gedurende tien weken presenteerde een land of andere cultuur zich, zodat mensen die niet op weg konden toch een beetje een vakantie gevoel kregen. De dag Culturen bij de buren was in januari van dit jaar een groot succes. Ruim 300 bewoners en belangstellenden kwamen naar het Floreshuis om kennis te maken met zeven verschillende culturen die de Korrewegbuurt en de Hoogte rijk is.

Betrokken wijkbewoners

Goeiebuurt telt dertig leden die de organisatorische kant behartigen en ongeveer veertig betrokkenen die helpen met activiteiten. Het aantal deelnemers aan activiteiten ligt vele malen hoger. Kris: “We praten liever over betrokkenen dan over vrijwilligers, omdat het gaat om bewoners die hun wijk beter willen maken. Soms gaat het om iets gedurende langere tijd, maar vaak is het ook eenmalige dienst, zoals het repareren van een computer. Het hebben van leden is een meerwaarde. Het is een groep die een deel van de wijk vertegenwoordigt en die haar stem kan laten horen bijvoorbeeld in een gesprek met de gemeente.”

Uniek

Goeiebuurt noemt Kris ‘een uniek project’: “We halen verborgen talent in de wijk naar boven door bewoners met elkaar te verbinden. Zo creëren we gemeenschap in de wijk.” Kris ziet Goeiebuurt als een onderdeel van een grotere beweging in de stad. “Talent wordt ingezet om saamhorigheid en nabuurschap te kweken. Samen zetten we ons in voor een betere buurt. Wij zijn niet uit op winst maken, maar willen klein, toegankelijk en flexibel blijven.”

Voor meer informatie, zie: http://goeiebuurt.nl of https://www.facebook.com/goeiebuurt.

Tekst: Frida

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.