Verbindt mensen en ideeën

Gratis kleding en een luisterend oor

Vrijdag 3 maart was burgemeester den Oudsten aanwezig bij De Zeecontainer, een initiatief van Natasha Snoek (42). In 2013 begon zij met de kledingbank in een zeecontainer op het terrein van de Voedselbank in Groningen. Al snel groeide het project uit de voegen en in januari 2015 verhuisden ze naar het huidige pand aan de Ulgersmaweg. In 2016 werd Snoek genomineerd als ‘Superstadjer’, mede dankzij verschillende projecten die zij had opgezet voor kinderen in armoede. Deze prijs wordt betaald vanuit het fonds Goed Idee.

Isolement bestrijden

Het doel van de Zeecontainer is tweeledig. Ze bieden kleding, speelgoed en soms spulletjes aan mensen die weinig te besteden hebben. Daarnaast willen ze sociaal isolement bestrijden. Snoek: “We hebben meer dan 800 klanten. Ik ken ze vaak bij hun voornaam.” Het zijn mensen die vaak tussen wal en schip vallen. Bijvoorbeeld in de schuldsanering met weinig of geen budget voor kleding. Of niet in aanmerking komen voor subsidies maar wel moeite hebben om rond te komen. Ook verslaafden en daklozen zijn welkom.

Bruidsjurken

Voor alleenstaanden geldt een norm van een besteedbaar budget tot € 220,-. Voor een gezin met twee kinderen is dat € 445,-. Snoek: “We bekijken elke aanmelding persoonlijk. Vaak geldt voor mensen al een behoorlijke drempel om hier te komen.” De kledingbank probeert een divers assortiment te hebben, met onder meer XXL-kleding en bruidsjurken. Snoek: “Er zijn 16 tot 23.000 mensen in Groningen die onder de armoedegrens leven. Lang niet iedereen kan zich de kringloop veroorloven. We zijn nog niet zo bekend. Gelukkig weten de WIJ-teams ons te vinden.” De Zeecontainer werkt samen met onder meer het Leger des Heils en het Kopland.

Kinderen gepest

De burgervader was nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurde bij de Zeecontainer. Ook sprak hij enkele klanten. Hij prees Natasha Snoek voor haar inzet en haar grote hart.
Naast dagelijks open huis en open hart organiseert de Zeecontainer ook activiteiten voor minima. Zo was er afgelopen jaar een Sinterklaasactie voor gezinnen die het zich niet kunnen veroorloven. Daarnaast zijn er regelmatig sociale activiteiten zoals uitjes naar een overdekte speeltuin of een avondje klaverjassen. Snoek: “Het raakt mij persoonlijk erg als kinderen op school gepest worden omdat hun ouders geen geld hebben voor nieuwe kleding. Ouders staan dan soms machteloos. Daarin willen wij helpen.”

Vrijwilliger

Suzanne is vrijwilliger bij de Zeecontainer. Een aantal jaren geleden kwam ze binnen als klant. Nu werkt ze twee dagen in de week bij de kledingbank. “Iedereen die hier komt heeft een verhaal, ook al vertellen ze het niet altijd. Wat als je een koophuis hebt, maar door omstandigheden geen leefgeld? Dan wordt er gezegd: verkoop eerst je huis maar. Voor dat soort mensen willen we er zijn.” Ze toont me de voorraad. “We krijgen meer binnen dan we kwijt kunnen. Nieuwe klanten zijn dan ook van harte welkom!”

Meer informatie: www.dezeecontainer.nl
Reportage van OOG-tv: https://www.oogtv.nl/2017/02/burgemeester-bezoekt-de-zeecontainer/

Tekst: Harm Havinga
Foto: Vincent Sontohartono

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).