Verbindt mensen en ideeën

Het ambacht overdragen

Bij studio Draadkracht kan je (leren) naaien, breien, haken en andere textiele werkvormen beoefenen. Kinderen kunnen er terecht in het kindertextielcafé en als je geen zin hebt zelf je broek korter te maken dan kan iemand dat voor je doen.

De studio zit aan de Oosterhamriklaan in het noorden van de stad en Brigit Grol (één van de drie bestuursleden) zegt daarover dat ze oorspronkelijk dichter bij het centrum van de stad had willen zitten. Draadkracht is immers een voorziening voor de hele stad. Maar ze is nu heel blij is met de huidige locatie. Het is een mooie ruimte met een aantal naaimachines, lockmachines, een ruimte voor het geven van cursussen en een flinke koffietafel. De ruimte ligt vol met stoffen en garens en er hangen een paar jurken over paspoppen. Brigit vertelt dat deze gekocht kunnen worden door donateurs die Studio Draadkracht een warm hart toedragen. Op een plank in de cursusruimte liggen verschillende creaties gemaakt door kinderen. Het is een mooie en gezellige ruimte. In een hoek van de werkplaats heeft een kleermaker een eigen ruimte met industriële naaimachines.  Hij heeft een participatiebaan bij studio Draadkracht en wil heel graag een eigen bedrijf als kleermaker  beginnen.

Vele ideeën

De Studio bestaat nog maar 2 sdrjaar maar heeft in die paar jaar al de nodige initiatieven ontwikkeld. Ideeën zijn er genoeg vertelt Brigit maar voor de uitwerking ervan hebben ze een aantal mensen nodig.

Ze somt een aantal ideeën op: bedrijf uitjes of teambuilding uitjes voor kleine groepen waar iets leuks gemaakt wordt en mensen tegelijk een gezellige dag hebben. Het kindertextielcafé is al van start gegaan en ze hebben daar zelfs een subsidie voor gekregen van Fonds Goed Idee. Ook voor het begeleiden van het kindertextielcafé hebben ze nog een vrijwilliger voor nodig.

Dan is er nog een idee om ouders die iets moeten naaien voor hun kinderen vanwege de musical aan het eind van groep acht, ruimte en begeleiding te bieden in de studio. De studio is ook nog op zoek naar deelnemers aan Daadkracht met Draadkracht. In samenwerking met multicultureel vrouwencentrum Jasmijn wil Draadkracht een plek bieden aan vrouwen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Bij Draadkracht krijgen de vrouwen les in naaien en verschillende technieken waarna ze producten kunnen maken die ze proberen te verkopen.

Bij Studio Draadkracht gaat het niet alleen om naaien, breien of een andere creativiteit, het gaat ook om ‘zelf doen’; leren naaien of breien. De bestuursleden willen vooral het ambacht doorgeven. Daarnaast wil Studio Draadkracht ook op sociaal gebied een bijdrage leveren, zie bijvoorbeeld hoe ze de vrouwen van jasmijn willen ondersteunen.

Vrijwilligers met daadkracht

De wil is er zeker en de vrouwkracht ook. Draadkracht heeft circa 15 vrijwilligers die onder andere de bezoekers begeleiden. “Wat we nog nodig hebben”, zegt Brigit “is een paar mensen die verstand hebben van vormgeving en van pr. Mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld flyers te maken die op scholen neergelegd kunnen worden. Een bestuurslid met commercieel inzicht zou ook heel welkom zijn”. Studio Draadkracht zou nog wel wat meer bezoekers kunnen hebben hoewel de cursussen die worden gegeven goed lopen.

Het naaicafé is ook een ontmoetingsplek is voor iedereen. Brigit: ”Er zijn bijvoorbeeld 2 vriendinnen, waarvan de een uit Veendam komt, die elkaar hier ontmoeten. Dit was ook mijn persoonlijke drijfveer; ik heb vroeger heel veel in mijn eentje gewerkt, het is veel fijner om met anderen te werken, van hen te leren en zo ook inspiratie op te doen”.

Hieronder vindt je 4 vacatures van Studio Draadkracht:

Bestuurslid
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=10615

Textiel werkplaats begeleider
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=9599

Vrijwilliger PR
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=9600

Allround vrijwilliger Textielwerkplaats
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=10569

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.