Verbindt mensen en ideeën

‘Hoe maken we de wijk mooier?’ Korreweg Wijkstemdag 2017

Op zaterdag 17 juni 2017 vond voor het zevende jaar achtereen de Wijkstemdag plaats, in het Floreshuis in de Korrewegwijk.
Als antwoord op de vraag “hoe maken we dit jaar de wijk weer een beetje mooier?”, kwamen tien partijen met een bijzonder concept. Iedereen vanaf twaalf jaar en ouder kon een stem uitbrengen op één van deze projecten. Twee bevlogen dames, Agnes Glastra en Ch’ing Sze Liem vertelden over hun project ‘Groen Doen in de Wijk’. Joop de Jong probeerde mensen warm te maken voor de ‘Buurtbios’.

‘Groen Doen in de Wijk’

Hoe is jullie project ontstaan?

Glastra: “Het is ontstaan tijdens de G100 waarbij 100 mensen uit de wijk werd gevraagd naar het Floreshuis te komen om te kijken wat er anders zou kunnen in de wijk. En ik ben een voorstander van meer groen.”

Welke ideeën hebben jullie voor dit project?

Ch’ing Sze Liem: “We hadden, onder andere, het plan om verschillende groenzones met elkaar te laten verbinden in de stad. De stadsecoloog zal hieraan meewerken en het belang van, bijvoorbeeld, de keuze tussen vleermuiskastjes of vogelhuisjes op een bepaalde plek komen uitleggen in een toespraak.”
Glastra: “Maar als mensen op deze Wijkstemdag op ons stemmen, kunnen ze een of meerdere stenen uit hun tuin halen. Deze worden opgehaald door de gemeente en in ruil daarvoor krijgen ze van ons bloembollen en bloemzaadjes, zodat het wat fleuriger en groener wordt.”
Ch’ing Sze Liem: “En als je geen gevel hebt en niet op de begane grond woont, maar bijvoorbeeld in een flat, dan kun je ook zaadjes en bloembollen krijgen voor op je balkon.”
Glastra: “Met een pot erbij.”

‘Buurtbios’

Wat houdt jullie project de Buurtbios in?

Joop de Jong: “De Buurtbios organiseert iedere derde vrijdag van de maand een voorstelling in het Floreshuis. Voor één euro entree kunnen mensen een film komen kijken die aansluit bij onze doelstelling. In de pauze wordt er koffie en cake geserveerd en na de film is er een uitgebreide hapjestafel. We zitten dan met elkaar aan tafel en bespreken onze problemen, verlangens en zorgen. En dat is het hele idee erachter: het vergroten van de solidariteit en belangstelling voor elkaar binnen de wijk. Daarbij willen we vooral de integratie bevorderen met onze buurtgenoten uit andere delen van de wereld.”

En zijn het gewoon fijne films om naar te kijken of zijn het ook documentaires?

De Jong: “Documentaires en leuke speelfilms. We maken de titel van de film niet van tevoren bekend, omdat mensen dan misschien niet komen als ze hem al hebben gezien. Wij gaan namelijk niet de allernieuwste, maar wel goed gedocumenteerde films draaien. Over het algemeen is de belangstelling al redelijk groot. Maar het kan nog groter. We organiseren dit met vijf buurtgenoten en vragen een budget van 900 euro. We hebben al heel veel belangstelling van buurtgenoten.”

De einduitslag

Aan het einde van deze middag vol inspirerende en innovatieve ideeën werd de einduitslag bekend gemaakt. Het project de Buurtbios behaalde een zesde plaats van de zeven plaatsen die er te verdelen waren. Op nummer twee staat het project Groen Doen in de Wijk. De Pluktuin heeft de eerste positie weten te bemachtigen.
Binnenkort spreken wij met de heren van “Mannen achter de pannen’, die ook een van de nominaties wist te behalen.

(Door: Esther Poort en Christianna Möllenkamp)

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).