Verbindt mensen en ideeën

Ingeloot als Wijkraadslid

Wie heeft ooit meegemaakt dat de Wethouder aan de deur komt om te vragen of je wijkraadslid wil worden? Bijna een jaar geleden belde wijkwethouder Roeland van der Schaaf aan bij Thea Bakhuys (56) en vertelde haar dat ze was ingeloot als Wijkraadslid.

Thea: “de wethouder zei: ‘gefeliciteerd!’ en ik zei ‘waarmee?’ en hij zei toen: ‘u bent uitgenodigd voor de wijkraad!’. Het was heel koud toen ze aan de deur kwamen en ik heb ze gauw binnen genodigd. Ze zijn gaan zitten en begonnen uit te leggen waar ze voor kwamen. En ik zei onmiddellijk ‘YES!’. Want ik loop heel vaak voorbij plekken en dan denk ik ‘dit is nou echt bedacht door iemand achter een bureau, echt hoe kunnen ze het bedenken.’ Nu heb ik de kans was om daar wat aan te veranderen.”

Het heeft mijn leven veranderd.

Thea vertelt dat ze vooraf maar heel vaag iets af wist van dit democratische experiment. Thea komt oorspronkelijk uit Den Haag maar woont al weer 23 jaar in de Oosterpoortwijk. Ze werkt niet en zodoende heeft ze genoeg tijd om bezig te zijn met de Wijkraad. “Er zijn tijden geweest dat ik mijn huis niet uitkwam en ik wat mensenschuw was, maar toen zei ik ja en kwam ik erachter dat mensen juist heel erg leuk zijn.”

Zo heeft ze kort geleden met een standje bij jongerencentrum Jop gestaan. Kinderen konden opschrijven wat er volgens hen nog moest gebeuren in de wijk. Thea: “Pas toen ze een ijsje kregen wilden ze er over nadenken!”

Leerzaam

“We vergaderen in werkgroepen en we schrijven op waar we mee bezig zijn zodat de rest het ook weet. Ik ben daar best veel tijd aan kwijt. Vergaderen heb ik moeten leren want in het begin riep ik alles wat ik maar wilde zeggen buiten de agendapunten om en dat was een chaos. Iemand riep toen: “Jezus, dat heb ik nog nooit meegemaakt!’ Ik heb toen een keer zo’n vergadering van de gemeenteraad gevolgd en dat was dan wel weer heel stijf en dat hoeft nou ook weer niet. Maar tegenwoordig gaat het heel goed en de sfeer in de wijkraad is ook prima.”

Ze vindt het jammer dat ze maar twee jaar wijkraadslid kan zijn: “In het begin dacht ik ‘dat doen we even’, maar we komen erachter dat de dingen die we willen regelen erg lang duren en dan is de twee jaar maar kort. Als ik geen raadslid meer ben ga ik onmiddellijk ander vrijwilligerswerk zoeken!”

Tekst: Jeanet

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.