Verbindt mensen en ideeën

Je (vrijwilligers)werk, je hobby

Van Hully is een bedrijf dat ook landelijk bekend werd. Dat is niet zo verwonderlijk want niet alleen wordt hier op een originele manier gerecycled, het is ook een bedrijf waar vrouwen zonder diploma een plek krijgen om te leren en te werken.
De vrouwen maken boxershorts van oude overhemden en gaan tegelijk anderhalve dag per week naar school om hun mbo entree diploma te halen. Met dit diploma kunnen ze beginnen aan  een mbo-opleiding.

Leuk concept

Wilma der Leeuw werkt sinds september 2018 als vrijwilligster bij Van Hully. Zij begeleidt de vrouwen die merendeels een niet-Nederlandse achtergrond hebben. Wilma woont in Heerenveen, dus hoe komt ze helemaal in Groningen juist bij dit bedrijf terecht?  Wilma: “ik kwam het tegen op facebook en ik vond het concept zo leuk”.
Wilma is al 35 jaar gediplomeerd coupeuse en werkt drie dagen per week bij een bedrijf in Heerenveen waar onder andere luchtkussens genaaid worden. Voor haar werk leert ze het naaivak aan nieuwe werknemers. Een aantal daarvan hebben haar speciale aandacht omdat die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. “Juist de combinatie van werken met mensen die een beetje buiten de boot vallen en naaien spreekt me aan en naaien is ook nog mijn hobby”, lacht ze.

Alle dingen die ik leuk vind

Deze zelfde combinatie van naaien en begeleiden vindt Wilma ook bij Van Hully. “Alle dingen die ik leuk vind zitten hier bij elkaar. Het zijn allemaal lieve vrouwen die een kans moeten hebben, ik zie ze hier opbloeien. Wanneer ze hier komen leer ik ze hoe ze een overhemd in stukjes moeten knippen en stapje voor stapje ga ik dan verder met ze. Sommigen komen niet verder dan het knippen, anderen leren om een boxershort te maken.”

Het vak overbrengen

“De uitdaging is om het vak over te brengen Als ik ze wat moet uitleggen dan doe ik het voor. ik spreek gewoon Nederlands tegen ze en we vragen van de vrouwen om hier alleen Nederlands te praten. Ik werk ook gewoon mee, naai boxershorts of andere dingen, dat vind ik leuk om te doen. Het is mijn drive om te proberen er meer productie uit te halen, om de handelingen zo aan te leren dat het sneller en beter gaat. Zo van ‘als je het werk zo vasthoudt gaat het sneller’. Bij Van Hully is een speciale afdeling waar nieuwe producten bedacht worden. Dan komen ze bij mij met een vraag als  ‘hoe zou je dit naaien, of hoe maak je een gymtasje van een T-shirt? Dan probeer ik simpele handelingen te bedenken, want voor deze vrouwen moet je basisdingen blijven houden.”

Vrijwilligerswerk

“Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan, je haalt er iets uit voor jezelf, al is het maar een prettig gevoel omdat je iets kan betekenen. Het is niet een moeten; je mág het doen en daar haal ik mijn voldoening uit.” Wilma is wat betreft vrijwilligerswerk een echte diehard; tot januari 2018 werkte ze als vrijwilligster bij de voedselbank van Heerenveen die ze zelf tien jaar daarvoor  had opgericht.

Van Hully is hard opzoek naar meer begeleiders, de vacature vind je hier:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=10562

Tekst en foto: Jeanet

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.