Verbindt mensen en ideeën

Klus geklaard!

Wie goed is in tuinieren, niet opziet tegen een verhuizing of een slaapkamer opnieuw behangen, is bij Harry van Wieren van de Stichting Present Groningen aan het juiste adres. “Er zijn genoeg mensen die wel wat klushulp kunnen gebruiken in en om het huis.”

Onder de armoedegrens

Harry (47) vertelt dat hij en zijn collega’s onlangs het tienjarig jubileum gevierd hebben van de Groningse tak van de Stichting Present. Wat die Stichting zoal doet voor mensen onder de armoedegrens doet hij graag uit de doeken.
“Wij benaderen actief bedrijven, kerken, of studentenverenigingen met de vraag of zij mensen bij elkaar willen verzamelen die zich graag inzetten voor een bepaalde klus die zij leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan tuinwerk, een keuken schilderen of een zolder opruimen. Dat groepje mag daarnaast ook een datum prikken waarop ze met elkaar aan de slag willen.”

Wij zoeken de bewoner

Hij vervolgt: ”Als een groepje zich aangemeld heeft, gaan we aan de slag om een Stadjer te vinden die graag de klus bij hem of haar thuis wil laten doen. Dit doen we via hulpverlenende instanties. Zij weten vaak al wel welke van hun cliënten daar behoefte aan hebben.” Niet iedereen kan gebruik maken van het aanbod, aldus Harry. Mensen moeten aan drie criteria voldoen: onvoldoende sociaal netwerk, onvoldoende financiën en onvoldoende gezondheid.

Personeelsuitje inruilen

Op deze manier verbindt de Stichting Present mensen die iets voor een ander willen doen met iemand die hulp nodig heeft. “Het is niet zo moeilijk om groepjes van zes mensen bij elkaar te verzamelen. Veel mensen doen graag iets voor een ander, meestal kiezen zij een zaterdag of een avond uit. Soms zijn het groepjes die er hun personeelsuitje voor inruilen, dat zien zij als een vorm van teambuilding. Als de klus geklaard is, geeft dat vaak een gevoel van voldoening, vooral als de bewoner er zichtbaar blij mee is.”

Sinterklaas

Maar dat is nog niet alles. Sommige gezinnen kunnen geen sinterklaas vieren met hun kinderen omdat het geld hen ontbreekt. “Voor die mensen zoeken we weer enthousiaste groepen vrijwilligers in die met elkaar sinterklaaspakketten samenstellen én die als heuse sinterklazen door de stad gaan rondbrengen. Dat is wel een heel spektakel.”
Harry wil zelfs nog verder uitbreiden door te starten met een flexteam. “Hiervoor kunnen individuen zich aanmelden om eens per maand iets voor een ander te doen. De bedoeling is om uit die aanmeldingen ook weer groepjes samen te stellen. De vacature is te vinden op de site van Link 050”.

Binnenkort verhuizen

Hoewel Harry blij is met de locatie waar de Stichting Present momenteel gehuisvest is, ziet hij uit naar de verhuizing naar de Ulgersmaweg. “We gaan daar in één pand zitten met andere instanties met dezelfde doelgroepen als wij. Denk maar aan de voedselbank, de kledingbank, de Vakantiebank en Quiet. Ik verwacht dat we met elkaar nog veel meer kunnen doen dan nu. Je brengt elkaar op ideeën en daar ontstaat vast een hele mooie samenwerking uit.”

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).