Verbindt mensen en ideeën

Kraambank biedt helpende hand

Bij de Kraambank van Isis Kraamzorg kunnen aanstaande moeders die krap bij kas zijn een uitzet voor de baby komen uitzoeken. Erica Spronk is een van de 3 vrijwilligers die binnenkomende spullen ordent en aanstaande moeders helpt met uitzoeken. “We helpen zo’n 6 moeders per week aan kleertjes, kruiken, bedjes, kinderwagens, aankleedkussens enzovoort. We nemen er wel een uur voor, geven we ze een kop thee, praten wat en dan beginnen we met uitzoeken.”

Duurzaamheid

Isis Kraamzorg is hier mee begonnen in het najaar van 2016 omdat de kraamverzorgende bij de intake regelmatig ontdekte dat er moeders waren die helemaal geen babyspulletjes hadden, of anders heel gebrekkig. Een voorbeeld van dat laatste is dat er een limonadefles bij wijze van kruik werd gebruikt.

Tegenwoordig kunnen verloskundigen en andere zorgverleners aanstaande moeders aanmelden bij de Kraambank. Een tweede gedachte achter de Kraambank is duurzaamheid. De spullen hier zijn allemaal gedoneerd, niet alleen door particulieren, maar ook door bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Op deze manier gaat er niets verloren. “Soms krijgen we een kolfapparaat binnen of een babyfoon en heel vaak kunnen we dat wel weer doorgeven. En als we het niet hebben geven we wat we hebben of doen een ietsje minder.”

Het gaat om de baby

Ongeveer de helft van de aanstaande moeders die hier komt is vluchteling. De verbazing soms van deze mensen als ze horen wat je hier in Nederland allemaal nodig hebt voor een baby. “We krijgen wel eens te horen of wij weten hoe zij in hun eigen land een baby in bad doen.”

“Het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat een moeder weet dat ze alles in huis heeft voor de komst van de baby, dat geeft haar rust en dit komt de baby weer ten goede. Uiteindelijk gaat het om het belang van de baby.”

De ervaring van vrijwilligers

Wanneer iemand zich aanmeldt bij de Kraambank vragen de vrijwilligers altijd of die persoon ook elders wil rondkijken. Bijvoorbeeld bij tweedehandswinkels, omdat de Kraambank graag iedereen die komt, wil helpen maar niet altijd alles op voorraad heeft. Het zou jammer zijn wanneer de Kraambank de laatste kinderwagen had meegegeven aan een aankomende moeder die nog maar 6 maanden zwanger was en de volgende dag iemand kreeg die bijna uitgerekend was. De vrijwilligers overleggen veel met elkaar en met de klantenservice van Isis Kraamzorg die de cliënten aan de telefoon krijgt.

Het zou misschien wel makkelijk zijn om een aantal regels hierover te hebben maar in de praktijk kijkt de Kraambank toch heel erg naar ieders situatie en behoefte. Wat dat betreft gaat men ook wel een beetje op gevoel en ervaring af.

“We zijn op het ogenblik met 3 vrijwilligers en we hebben allemaal zo onze specialiteit: de een is goed in het in elkaar zetten van kinderbedjes en de ander vindt het leuk om kinderwagens te poetsen. Er is ook iemand die kinderdekentjes maakt van grote dekens, die vindt dat leuk om te doen. We hebben allemaal op de een of andere manier affiniteit met baby’s en alles wat daarbij komt kijken.”
 
Tekst: Jeanet Verveer.
 

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).