Verbindt mensen en ideeën

Lang Zult U Wonen

Losliggend matjes, slechte verlichting, of hoge drempels. Ingrid Kuipers en Henk Obbink adviseren ouderen over dit soort zaken, zodat zij langer veilig en comfortabel in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Als het aan de gemeente Groningen ligt, blijven ouderen in de nabije toekomst langer thuis wonen. Vrijwilligers Ingrid en Henk zijn vanaf het eerste uur actief. Gemiddeld eens per week brengen zij een bezoekje aan oudere mensen, om met hen samen te kijken naar eventuele obstakels in huis, waar wat aan gedaan kan worden.

Losliggend vloerkleedje

Beide vrijwilligers lopen tijdens het huisbezoek samen met de bewoners een checklist af, om na te gaan of de woning voldoet aan de veiligheidseisen. Ingrid: “ Ouderen worden minder mobiel, krijgen klachten met bewegen. Trapliften, wandbeugels, sta-opstoelen zijn veel gegeven adviezen. Soms ook moet er een losliggend vloerkleedje verwijderd worden, zijn nieuwe batterijen in een rookmelder nodig of beter hang- en sluitwerk.” Henk legt uit dat er op bouwmarkten veel materialen verkrijgbaar zijn waar eventuele naasten van ouderen of klusjesmannen mee aan de slag kunnen. “Ook voor mensen met een kleine beurs zijn er mogelijkheden. Zij kunnen eventueel gebruik maken van de speciale klussendienst in Groningen.” Ingrid wijst in dit verband op Stichting Klusbus, waar medewerkers tegen een laag bedrag ingehuurd kunnen worden voor klusjes in en rond het huis.

Levensverhalen

Beiden zijn gedreven en enthousiast. Ingrid: “Ik vind het heel bijzonder om te doen, ook omdat geen enkel bezoek hetzelfde is. Vaak krijg ik hun levensverhalen te horen en daar geniet ik van.” Ook Henk, die vanuit zijn verleden affiniteit heeft met ouderenhuisvesting, doet het met plezier: “Soms weten mensen niet zo goed hoe het nu verder moet. Meestal hebben ze genoeg aan de informatiebrochures, maar anderen willen graag uitgelegd krijgen welke mogelijkheden tot hun beschikking staan om aanpassingen te doen.”

 

Veilig en comfortabel wonen

In navolging van de gemeenten in Overijssel, is de gemeente Groningen medio 2016 van start gegaan met de bewustwordingscampagne ‘Lang zult u wonen’. Het doel is ouderen bewust te maken hoe zij zelf kunnen zorgen voor een veilige en comfortabele woning. Immers al sinds 2015 is er een landelijk beleid dat bijna niemand meer in aanmerking komt voor een verpleeg- of verzorgingshuis.

Informatiemarkten

Erwin Schiphorst, projectleider van ‘Lang zult u wonen’ legt uit dat er veel publiciteit wordt geven aan deze campagne. Zo zijn er spotjes op OOG TV en zijn er regelmatig succesvolle informatiemarkten in alle wijken over dit onderwerp. “Die markten worden goed bezocht, nu in totaal al door 2000 stadjers. Mensen kunnen zich daar dan ook aanmelden voor een huisbezoek.”

———–

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).