Verbindt mensen en ideeën

Leukste kringloopwinkel van Groningen!

Gesprekken aan de stamtafel, breien, een spelletje of een kop koffie drinken. In De Oude Bieb in Lewenborg is iedereen van harte welkom. Aan het woord is coördinator Bert Hogenes.

Hoe is dit initiatief ontstaan?

“De buurt wilde een plek in de wijk waar iedereen kan binnenlopen, en waar niets moet. Uit onderzoek bleek dat er behoefte was aan zo’n laagdrempelige plek. Dit gebouw stond leeg, en dus kregen we toestemming van de gemeente om ons hier te vestigen. Inmiddels zitten we hier al een jaar of drie ‘om niet’.”

Hoe ben jij hier zelf bij betrokken geraakt?

“Ik was altijd al ondernemer, en op een gegeven moment zag ik hier enthousiaste mensen bezig om het pand op te knappen. Dáár wilde ik meer van weten. In het begin gaf ik weerbaarheidstrainingen en zat ik in allerlei werkgroepjes om activiteiten te ontwikkelen. Op een bepaald moment hebben de vrijwilligers mij voorgedragen aan de gemeente voor de functie van coördinator en dat doe ik nu al drie jaar.”

Wat is het doel van De Oude Bieb?

“We hebben hier een plek gecreëerd waar mensen zich thuis voelen, waar ze graag naar toe gaan. En dit geldt niet alleen voor de gasten maar ook voor de vrijwilligers zelf. Eigenlijk voelt het een beetje als familie zo met elkaar. We hebben hier klusjesmannen, gastvrouwen, stagebegeleiders. Er zijn ook buurtconciërges die lopen door de wijk met karretjes van de gemeente om het zwerfvuil op te halen. De biebshopmedewerkers runnen de winkel, waar we allerlei kringloopspullen hebben, zoals kleding, boeken, sieraden, schilderijtjes en spelletjes. We zeggen weleens dat we hier de leukste kringloop van Groningen hebben. Maar het allerbelangrijkste is, dat we mensen uit hun isolement halen. We praten wel vaak over financiële armoede, maar doorgaans is er minder oog voor immateriële armoede. Gelukkig kunnen we daarin wel iets voor mensen betekenen.“

Kringloop

Wat is er allemaal te doen?

“Mensen kunnen hier komen handwerken, sjoelen, lezen, of werken in de moes- en kruidentuin. Ze kunnen ook cursussen volgen zoals weerbaarheidstrainingen, haken en breien of sieraden maken. Verder is er een open inloopatelier waar mensen hun creatieve talenten kunnen ontdekken. Maar we zijn nog lang niet uit ontwikkeld, er komen steeds nieuwe activiteiten bij.”

Het pand staat op de nominatie gesloopt te worden

“Dat klopt, medio 2019. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente dan met een nieuw pand komt dat we kunnen gebruiken. Want dit gaan we niet meer afpakken van de mensen uit onze buurt.”

Jullie zijn onlangs genomineerd voor de ‘meer dan handen’ vrijwilligersprijzen?

“Ja, Link 050 heeft drie projecten genomineerd en daar zijn wij één van. We zijn er natuurlijk trots op en we hopen de prijs in ontvangst te kunnen nemen. Het gaat wel het om een landelijke prijs, dus er zijn veel kapers op de kust.”

Meer informatie: De Oude Bieb Lewenborg

Tekst: Ellen Brand. Foto’s: Esther Poort

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).