Verbindt mensen en ideeën

Lock me up – Free a Girl: Terugblik

Interview met Kirsten en Nicole

Deze week blikken we terug met Kirsten Goossen en Nicole Wennekes. Vorige week zaten zij 12 uur lang in een hokje van 1 bij 2 meter, met als doel geld in te zamelen voor de ‘Lock me up – Free a Girl’. Dat is een  hulporganisatie in India tegen kinderprostitutie. Wat hebben zij ervaren tijdens deze vrijwillige opsluiting? Wat deed het met ze en wat voor reacties kregen ze? We hebben het ze die dag gevraagd.

Je zit hier vanaf 9 uur ’s ochtends: hoe gaat het nu met je?

Nicole: “Goed! Mensen zijn heel vriendelijk, heel positief, en dat geeft energie!”

Wat voor reacties krijg je van voorbijgangers?

Nicole: “Dat verschilt, van mensen die heel snel langskomen en hun duim opsteken, naar mensen die even een gesprekje aangaan en vragen waarom we dit doen. Maar ook gewoon mensen die zeggen dat ze het zo tof vinden dat we dit doen!”

Kirsten: “Het is inderdaad een mengeling: sommige mensen negeren je en soms gaan mensen je fotograferen alsof je een dier in een hokje bent. Als je ze dan aanspreekt zijn ze gelukkig wel positief.”

Wat is de leukste reactie die je hebt gekregen tot nu toe?

Kirsten: “Drie jongens en een meisje probeerden nog meer aandacht naar ons toe te trekken en geld te krijgen door andere voorbijgangers erop attent te maken dat dit voor een goed doel is. Dat soort spontane betrokkenheid, dat vindt ik mooi.”

Heb je de indruk dat het mensen ook inderdaad bewuster maakt?

Nicole: “Dat denk ik wel. Mensen zien de actie, ze zien wat we doen, ze zien ons hier zitten, dus het maakt mensen wel echt bewust.”

Kirsten: “Ik probeer vooral elke keer die vertaalslag naar Nederland te maken. Ik denk dat veel mensen er normaal niet zo snel bij stil staan dat het hier ook gebeurt.”

Hebben jullie ook al veel donaties ontvangen?

Kirsten: “Ja best wel! Ik heb persoonlijk al veel geld opgehaald via mijn netwerk. Ik heb nu 1400 euro.”

Wat voor gevoelens en gedachten zijn er tot nu toe door je heengegaan?

Nicole: “Ik merk dat het mij echt heel erg bewust maakt van de situatie van die meiden. Ik heb hier dan nog een zitzakje en een dekentje, maar die meiden zitten daar op een matrasje en dat is het, in zo’n klein hokje. Dat dringt wel echt goed door. En ik ben hier ook echt met het doel om natuurlijk mensen bewust te maken en zoveel mogelijk donaties te krijgen, dus dan schakel je je eigen gevoel ook een beetje uit.”

Kirsten: “Ik voel me vooral vereerd dat ik dit mag doen en kan doen!”

Op zondag 21 mei was het eindfeest van deze ‘Week tegen Kinderprostitutie’ en is de opbrengst bekendgemaakt. Met dank aan Kirsten, Nicole en alle andere deelnemers en mensen die zich hebben ingezet voor deze actie in Groningen en andere steden in het land is de totaalopbrengst een bedrag van maar liefst €411.262,30. Een geweldig bedrag waar heel veel kinderen mee gered kunnen worden.

(Door: Esther Poort en Christianna Möllenkamp)

 

 

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).