Verbindt mensen en ideeën

Logeren in De Opstap voelt als wellness

Wie ontslagen wordt uit het ziekenhuis, en zich thuis – in zijn eentje – nog niet goed kan redden, kan sinds een jaar terecht bij De Opstap. Een logeerhuis waar je even op adem kunt komen. Pieter Giezen vertelt over dit initiatief.

Pieter – vrijwilliger en lid van de PR werkgroep – vertelt dat het oorspronkelijke idee afkomstig is van een Groningse dame. Toen zij thuiskwam uit het ziekenhuis ontdekte zij dat er weinig hulp voorhanden was om te kunnen voorzien in haar dagelijkse leven. Ze klopte aan bij de gemeente, die contact op nam met de stichting Humanitas met het verzoek een logeerhuis op te richten. Pieter: “Zo ben ik er zelf bij betrokken geraakt. De bedoeling was dat we op zoek gingen naar kleinschalige huisvesting, met ruimte voor vijf logees. Na een zoektocht van ruim een jaar, stuitten we op dit pand. Het stond leeg en omdat het altijd al een zorgbestemming had, bleek het uitermate geschikt. Gelukkig hoefden we hier niet veel aan op te knappen, maar we moesten het natuurlijk wel nog helemaal inrichten.”

Voor patienten en mantelzorgers

De Opstap ademt een prettige sfeer met een mooie, ruime huiskamer en dito keuken. De vijf gastenkamers hebben allemaal een bed, zitje en een televisie en de logees hebben in totaal drie badkamers ter beschikking. Pieter is dan ook erg enthousiast over de locatie aan de Molukkenstraat 202. “We zijn hier voor gasten die vóór of na hun ziekenhuisopname een beetje op adem willen komen. Sommigen hebben niet zo’n groot netwerk of er is thuis geen lift. Dan wordt revalidatie wel erg lastig. Maar we zijn er ook voor mensen die hun mantelzorgers even wat rust gunnen. Niet alleen de zorgbehoevenden maar ook de mantelzorgers zelf zijn hier welkom.”

Gasten voeren zelf de regie

Het huis wordt gerund door 45 vrijwilligers die flink hun handen uit de mouwen steken. “Ze doen de boodschappen, wassen, koken, doen spelletjes met de gasten of maken een praatje met hen. Verder verrichten ze de hele dag hand- en spandiensten. Van de gasten wordt verwacht dat ze zelf de regie voeren. Ze moeten bijvoorbeeld voor hun eigen medicatie zorgen, want onze vrijwilligers bieden geen medische zorg.” Hij voegt er aan toe dat als iemand medische of verpleegkundige zorg nodig heeft, deze gegeven wordt door medewerkers van de thuiszorg of wijkverpleging. Ook ‘s nachts is er een slaapvrijwilliger aanwezig.
Van de logees krijgt De Opstap niets dan lof. Pieter: “Ze laten ons weten dat ze het ervaren als een warm bad, een soort wellness. Dat komt vooral door de aandacht en de gezelligheid. Sommigen zijn hier al meerder malen een weekje geweest om op adem te komen.”

In de prijzen?

Link 050 heeft namens de gemeente Groningen De Opstap als een van de drie genomineerden voorgedragen voor de ‘Meer dan handen Vrijwilligersprijzen’. Het gaat om een landelijke prijs waar alle gemeenten aan mee kunnen doen.

Wie meer informatie wil, of zich wil aan melden, kan naar De Opstap 050, of via de website telefonisch contact opnemen.

Tekst: Ellen Brand. Foto’s: Pieter Giezen

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).