Verbindt mensen en ideeën

Meer dan een maaltijd bij Resto Van Harte

Aan de uiterste rand van de stad staan oude fabriekshallen, werkplaatsen en loodsen waar het werk uit verdween om plaats te maken voor allerhande culturele en/of sociale initiatieven. De Suikerunie is zo’n voorbeeld. Bie de Buuf, vroeger een drankenfabriek in het noorden van de stad aan de Paradijsvogelstraat 10, is een ander. Bij Bie de Buuf kan je eten, feesten, een workshop volgen of geven of een evenement organiseren. Het is vooral een plek voor de buurt zelf, in dit geval de Oosterparkwijk.

Zoals gezegd kan je eten bij Bie de buuf. Woensdag bereiden koks van de culinaire vakschool het eten. Dinsdag en donderdag verzorgen vrijwilligers van Resto van Harte een driegangen maaltijd. We spreken Niels Bosman die sinds januari 2018 twee dagen per week als vrijwilliger voor Resto van Harte werkt.

Koken en afwassen

“We bereiden het eten voor samen met de kok Annemiek, doen de bediening en na afloop wassen we af. Wanneer je hier als vrijwilliger wil werken, heb je eerst een gesprek met Annemiek en Harry (de manager) en met hen bespreek je wat je graag wilt. Iemand die hier komt en bijvoorbeeld een burn-out heeft, doet gewoon wat minder. De sfeer is goed. Mensen gaan hier altijd met een goed gevoel naar huis. Het restaurant loopt goed. Afgelopen donderdag waren er vijftig mensen. De vrijwilligers eten altijd gratis mee. Ik hou van koken en Annemiek probeert vaak iets nieuws uit. Het eten is heerlijk.”

Zingeving

“Voor een vrijwilliger is het belangrijk dat hij meedoet, het gevoel heeft dat hij gewaardeerd wordt. Ik heb heel veel gesolliciteerd en dan zat ik thuis achter mijn computer en kreeg ik de zoveelste afwijzing binnen. Het is niet leuk om continu ‘nee’ te horen. Je wordt daarmee buiten de maatschappij gezet. Daar ben ik wel een keer klaar mee. Hier leer je mensen kennen en doe je ertoe. Mensen krijgen hier een gevoel van eigenwaarde. Voor mij is zingeving van groot belang.”

Niels is van huis uit sociaal geograaf en zodoende is hij geïnteresseerd in sociale cohesie en locale economie. Kennen mensen uit de buurt elkaar, gaan ze met elkaar om en helpen ze elkaar? Weten ze wat er in de buurt speelt, doen ze mee met initiatieven? Wat dat betreft is hij hier helemaal op zijn plek.

Samen eten

Resto Van Harte is een landelijke organisatie die ooit is opgericht door Fred van Beekers, één van de oprichters van Artsen zonder grenzen. Hij zag in het buitenland hoe belangrijk het is om samen aan een tafel te zitten, te eten, te praten. Nederland vond hij steeds individualistischer worden. Mensen kookten voor zichzelf en aten dan hun magnatronmaaldtijd in hun eentje voor de televisie op. Bij Resto van Harte gaat het niet alleen om het eten. Het gaat ook om de ontmoeting  met mensen uit de buurt, de gesprekken met elkaar.

Resto van Harte ziet er erg uitnodigend uit wanneer je binnen komt. Zonder pretenties, maar met veel planten.

Er zijn op het ogenblik twee vacatures bij Resto van Harte:

Gastvrouw: https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=11258

Medewerker in de keuken: https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=11259

Tekst: Jeanet

 

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.