Verbindt mensen en ideeën

Meer dan natuur bij Nivon

Nivon bestaat al bijna honderd jaar. Wat ooit begon als een vereniging met als doel arbeiders een goedkope vakantie te bezorgen in de natuur, is nu een brede organisatie met ruim twintigduizend leden en heel veel vrijwilligers.
Anne van Nes is een van die vrijwilligers. Zij is secretaris van de afdeling Groningen-Assen. Samen met veel andere vrijwilligers zorgt zij voor een gevarieerd programma voor de ongeveer elfhonderd leden die de afdeling telt.

Clubs en maaltijden

Veel mensen worden lid voor de goedkope vakantiemogelijkheden, vertelt Anne. Dat kan in één van de Natuurvriendenhuizen zoals Natuurvriendenhuis De Hondsrug in het bos bij Noordlaren, of op één van de campings. Maar Nivon doet heel veel meer.
Vanuit het gebouw van Het Humanistisch Verbond aan de W.A. Scholtenstraat organiseert de afdeling Groningen-Assen allerlei activiteiten. Er zijn lezingen, bijvoorbeeld over het Waddengebied, excursies naar het Voedselbos in Glimmen, naar een Duits waddeneiland en naar Gedenkstätte Esterstede, een herinneringsplek over de Duitse kampen net over de grens. Er is een leesclub, een filmclub, een seniorenclub en een wandelclub. Elk seizoen is er een maaltijd, in de zomer een buitenmaaltijd.

Kinderen en asielzoekers

Het klopt dat dat niet allemaal met natuur te maken heeft. Maar Nivon betekent dan ook Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk. “Veel valt onder volksontwikkeling”, verklaart Anne, “het is dus heel ruim. Nivon organiseert ook weken voor gezinnen met kinderen van asielzoekers. Het doel is nu veel meer om bij elkaar te zijn, elkaar te ontmoeten en samen dingen te ondernemen.”
Vanwege Corona kon veel niet doorgaan, maar gewandeld wordt er nog steeds bij de afdeling Groningen-Assen, in groepjes van vier.

Lopen en leren

Zelf werd Anne lid van Nivon in de jaren ‘90, ook vanwege het goedkoop kamperen in de natuur. In een periode dat het niet goed met haar ging, ze eigenlijk steeds zieker werd, ging ze meelopen met de wandelclub. Het contact met de mensen, het vele lachen en het lopen, hebben haar heel goed gedaan.
Twee jaar geleden vond ze dat ze wel eens wat terug kon doen voor Nivon. Er was net een vacature voor een secretaris. Zo kwam ze in het bestuur van de afdeling terecht. Ze genoot van de club met zoveel verschillende, actieve mensen die betrokken en enthousiast zijn. Ze leerde dat ongeduld niet werkt en dat ze door op tijd haar mond te houden meer bereikt dan met boosheid. “Het moet wel een beetje leuk blijven.” Maar nu is het genoeg geweest, vindt ze, het is tijd voor jongere mensen om het stokje over te nemen.

De afdeling Groningen-Assen zoekt een secretaris, een redacteur voor het ledenblad en een assistent voor de activiteitencoördinator.

Tekst en fotografie: Leonie Barnier

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.