Verbindt mensen en ideeën

“Je moet wel kunnen loslaten”

Slachtofferhulp Nederland biedt hulp en ondersteuning aan mensen die slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een misdrijf, verkeersongeluk of andere calamiteit. Anita Huiting is een van de 60 vrijwilligers bij het bureau in Groningen en zij vertelt wat het voor haar betekent om dit werk te doen.

Hoe verloopt het eerste gesprek met het slachtoffer?

“Meestal krijg ik van de politie een melding dat ik telefonisch contact op kan nemen met een slachtoffer. Tijdens dat eerste gesprek probeer ik me een beeld te vormen van wat er precies aan de hand is, hoe het met iemand gaat en of hij of zij een goed netwerk om zich heen heeft. Ik probeer ook na te gaan wat iemand nodig heeft. Soms gaat het om juridische ondersteuning maar het kan ook gaan om hulp bij praktische zaken. Vaak blijkt dat iemand gebaat is bij meer diepgaande gesprekken over wat er gebeurd is. Een enkele keer is er mediation nodig bijvoorbeeld als er sprake is van een uit de hand gelopen burenruzie. Afhankelijk van wat het slachtoffer nodig heeft, neem ik dan actie. Iemand die juridische ondersteuning wil, breng ik in contact met de juridische afdeling.”

Heb jij zelf een voorkeur voor het soort hulp dat je geeft?

“Ja, ik vind het prettig om nabestaanden te ondersteunen bij hun rouwproces. Dat geeft mij over het algemeen veel voldoening vooral ook omdat mensen laten blijken dat ze blij zijn met deze gesprekken. Een goed luisterend oor kan veel betekenen in zo’n moeilijke fase. Momenteel ben ik me ook aan het specialiseren in rouw- en verlies verwerking.
Meer moeite heb ik met burenruzies of met zedenzaken. Vooral bij dat laatste is het zo moeilijk te begrijpen, wat mensen anderen kunnen aandoen. Voordat ik hier kwam werken had ik me dat echt nooit in die mate gerealiseerd.”

Wat maakt je werk zo bijzonder?

“Ik werk dagen per week en geen dag is hetzelfde, maar ook de problemen van mensen zijn elke keer anders. De ene dag heb ik veel telefonische contacten, maar op andere dagen doe ik huisbezoeken. Dan ga ik bijvoorbeeld naar een ouder echtpaar in de provincie dat slachtoffer is geworden van een inbraak. Die mensen zijn niet meer zo mobiel en zien op tegen een reis naar Groningen. Eens in de zes weken heb ik piketdienst en dat betekent dat ik altijd beschikbaar moet zijn. Dan krijg ik een telefoontje van de politie bijvoorbeeld over een brand, een verkeersongeluk of over een zelfdoding vaak ook ‘s nachts en daar ga ik dan op af.“

Wat voor werk deed je hiervoor?

“Ik werkte in een commerciële functie, en daar kreeg ik te maken met een traumatische ervaring. Ik had toen graag hulp van Slachtofferhulp gehad maar ik kende de instantie destijds niet. Ik ben me toen gaan afvragen of ik dat werk wel moest blijven doen en uiteindelijk zag ik deze vacature bij Slachtofferhulp en heb gesolliciteerd.”

Bevalt het je?

“De sfeer hier op het bureau is geweldig, we overleggen veel en vangen elkaar op als het nodig is. Ik vind het ook heel mooi dat we ’n goede opleiding kregen van Slachtofferhulp Nederland en dat ik nog steeds allerlei aanvullende cursussen kan volgen. Wie graag iets voor een ander wil betekenen, zou ik dit zeer zeker aanraden. Een voorwaarde is wel dat je moet kunnen loslaten en de problemen niet mee naar huis neemt. Gelukkig lukt me dat heel goed.“

Ook vrijwilliger Actieve Benadering worden bij Slachtofferhulp? Kijk op de vacaturebank van link050:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=8787

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.