Verbindt mensen en idee├źn

Depressie onder jongeren

Cursusdata
di. 22 oktober 2019 19.30 tot 22.00
Locatie MJD, Leonard Springerlaan 3, Groningen
Type & beschikbaarheid Workshop - 12 plekken beschikbaar
Voor wie? Vrijwilligers/participatiebaan

Over de Workshop

Depressie onder jongeren neemt schrikbarend toe. In Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Opvallend is dat deze steeds vaker voorkomt bij jongeren tussen 12 en 25 jaar. Een depressie overleven is hardnekkig. Het put de jongere en zijn of haar omgeving mentaal, fysiek en sociaal uit. In enkele gevallen leidt het tot zelfmoord van de jongere. Depressie is tijdens de puberteitsfase moeilijk te herkennen en kan zich op verschillende manieren uiten. Hierdoor wordt er vaak niet (gelijk) aan een depressie gedacht. In het algemeen vindt, zowel de jongere, als de omgeving het moeilijk om erover te praten. Depressie is in de meeste gevallen goed te behandelen maar dat lukt alleen als een ieder samenwerkt, samen steunt en samen praat.

In de workshop wordt ingegaan op een aantal theoretische achtergronden rondom depressie en wat dit specifiek inhoudt voor jongeren. Daarnaast worden er praktische tips en tools gegeven voor het aangaan van het gesprek en is er voldoende ruimte om eigen casussen te bespreken, ervaringen uit te wisselen en desgewenst te oefenen.

Over de trainer

De workshop wordt gegeven door gespecialiseerde jeugdhulpverlener Esther Gosseling, in samenwerking met een ervaringsdeskundige. Deze vertelt op een beeldende manier zijn verhaal en nodigt uit om het gesprek aan te gaan en vragen te stellen die je eigenlijk niet durft te stellen.

Website www.mjd.nl
Dankzij de subsidie van de gemeente Groningen is jouw deelname gratis. Meer informatie
We vragen om je e-mailadres en telefoonnummer zodat we contact met je op kunnen nemen. De trainer ziet alleen je naam.