Verbindt mensen en ideeën

Op avontuur met de buurtbemiddelaar

“Wij maken een fatsoenlijk gesprek mogelijk” zegt Gea, die al een aantal jaar een bevlogen buurtbemiddelaar is. Bewoners die vroeger vanwege een burenruzie bij de politie of de woningbouwvereniging aan de bel trokken kunnen sinds 10 jaar terecht bij een vrijwillige buurtbemiddelaar van de MJD hier in de stad. Een buurtbemiddelaar spreekt eerst met de ene dan met de andere partij in het conflict. Daarna gaan ze begeleid door de buurtbemiddelaar samen in gesprek om tot een oplossing te komen.

.

Hoe kwam je ertoe om buurtbemiddelaar te worden?

“Ik heb een juridische achtergrond en ik heb een opleiding tot mediator gedaan. Tijdens de opleiding deden we rollenspelen, maar ik wilde weten hoe het in de praktijk zou gaan, wat het mij zou doen om bij een ruzie aanwezig te zijn. Toen ik hoorde van buurtbemiddeling heb ik direct gesolliciteerd en werd ik aangenomen. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. De situatie kan best heftig zijn, maar het raakt mij niet. Als iemand veel misbaar maakt dan blijf ik rustig en zeg ‘dat doen we hier zo niet’. Overigens zijn we altijd met zijn tweeën, tijdens het gesprek is een van ons observator terwijl de ander de gespreksleider is. Het is ook erg fijn om achteraf even met elkaar na te praten.”

Wat vind je leuk aan dit werk ?

“Ik ga graag met mensen in gesprek. Mensen willen hun verhaal kwijt, ze willen dat er naar hen geluisterd wordt. Mensen hebben behoefte aan erkenning. Wij halen de kou uit de lucht en maken een fatsoenlijk gesprek tussen de buren weer mogelijk. Emoties spelen vaak een grote rol in een conflict. Ik weet van te voren nooit waar ik in terecht kom. Wat dat betreft is het een groot avontuur. De problemen zijn vaak hetzelfde: geluidsoverlast, blaffende honden, overhangend groen en dergelijk. De mensen zijn echter telkens anders. Ik vind het interessant om te horen hoe mensen in het leven staan. Uiteindelijk zijn het de mensen zelf die met een oplossing moeten komen en daarin slagen ze eigenlijk altijd.“

Wat heb je nodig om dit werk te kunnen doen?

“Je moet goed kunnen luisteren, geduld hebben, oog hebben voor de psychologische wereld waar iemand in zit. Regelmatig is er bij een van de partijen sprake van communicatieproblemen, dementie of psychische problemen. Je moet het werk vooral interessant vinden, empathisch kunnen zijn en zoveel mogelijk je oordeel thuis laten.”

Wat heb je zelf geleerd van dit werk?

“Ik heb geleerd om op mijn intuïtie te vertrouwen. Om het punt in het gesprek te bereiken waarop beide partijen de zaken ineens anders gaan zien moet ik het juiste zeggen op het juiste moment en dat lukt mij vaak. Ik bedenk niets van te voren, ik blijf bij mezelf. Het klinkt misschien gek maar ik krijg energie van het bemiddelen bij een ruzie!”

*in verband met de privacy geven buurtbemiddelaars alleen hun voornaam.

Tekst: Jeanet

De vacature voor buurtbemiddelaar vind je hier: https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=9511

Aanvraag voor buurtbemiddeling en aanmelden als buurtbemiddelaar: https://mjd.nl/buurtbewoners/buurtbemiddeling/

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.