Verbindt mensen en ideeën

Open Dag: Voedselbank is verhuisd!

Na ruim 8 jaar aan de Oosterhamrikkade, verhuist de Voedselbank van de stad Groningen naar de Ulgersmaweg. Deels vanwege ruimtegebrek, maar ook om plaats te maken voor nieuwbouw.
Op vrijdag 8 september waren Stadjers welkom om tijdens de Open dag een kijkje te nemen in het nieuwe pand. Bezoekers kregen een rondleiding en konden behalve met de voedselbank kennismaken met de andere organisaties die er gevestigd zijn.

Aanpak armoede

Aan de Ulgersmaweg zitten meerdere organisaties op het gebied van armoede en armoedebestrijding op één centrale plek bij elkaar. Zo worden de lijntjes tussen organisaties en cliënten korter en kan de armoede op meerdere fronten aangepakt worden.

Voedselbank

Bij de Voedselbank werken 120 vrijwilligers. Zo’n 710 gezinnen maken nu gebruik van de Voedselbank en komen wekelijks, op een vaste dag voor hun voedselpakket. Een aantal van hen neemt een buddy mee om het pakket op te halen.
Er is een grote ruimte voor levensmiddelen en een aparte kamer met koelvitrines. Vrijwilligers halen elke dag overtollig voedsel op bij supermarkten. Ook kunnen producten gedoneerd worden.
Cliënten krijgen elke week een pakket mee met verse artikelen, conserven, houdbare levensmiddelen en diepvriesproducten. Nieuw aangemelde cliënten ontvangen een noodpakket, er zijn speciale babypakketten, en kinderen op de basisschool kunnen een ‘jarige job doos’ krijgen voor hun verjaardag.

Kinderkappers

In de centrale ontvangstruimte is een prachtig ingerichte kapsalon waar kinderen een knipbeurt kunnen krijgen . Professionele kapsters bieden tijdens de schoolvakanties hun diensten aan op vrijwillige basis.

De Vakantiebank

Op de bovenste verdieping is de bestuurskamer en zetelen andere organisaties, zoals de Vakantiebank. Deze bank biedt mensen die vanwege hun financiële situatie al vijf jaar of langer niet op vakantie zijn geweest de mogelijkheid om in eigen land op vakantie te gaan. Daarvoor zijn enkele vakantiehuisjes en zeer luxueuze bungalowtenten op campings en vakantieparken beschikbaar.

Stichting Present

Stichting Present brengt een groep vrijwilligers (zoals studenten of mensen van een kerkgenootschap) bij elkaar om een grote klus bij een cliënt thuis op te knappen, die daar zelf niet toe komt vanwege armoede, gezondheidsproblematiek of een sociaal isolement. Hulpvragen worden doorgespeeld vanuit het WIJ-team.

Quiet Groningen

Als tegenhanger van de Quote 500, met daarin de 500 rijkste Nederlanders, werd de Quiet 500 gemaakt, met daarin de focus op armoede in Nederland.
Uit dit project is een community ontstaan waarbij cliënten van de voedselbank zich kunnen aanmelden. Het is een digitale marktplaats waar de leden gebruik kunnen maken van aangeboden diensten, zonder dat er een tegenprestatie verlangd wordt. Hiermee wordt armoede verzacht.

Armoede te lijf

Door de intensieve samenwerking met de andere organisaties die met de voedselbank onder één dak zitten hoopt de stadse voedselbank de armoede beter het hoofd te kunnen bieden. Cliënten kunnen bij de voedselbank in Groningen dus terecht voor veel meer dan alleen een voedselpakket.

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).