Verbindt mensen en ideeën

De Open Hof – Twee boterhammen met kaas of pindakaas

Al veertig jaar is de Open Hof een veilige plaats voor dak- en thuislozen. Zij kunnen daar elke ochtend en elke avond terecht voor een luisterend oor, een kopje koffie, een broodmaaltijd of schone kleding. Lonneke van den Brink, vrijwilligerscoördinator, en Elise, vrijwilliger, vertellen over het werk in de Open Hof.

Kaas of pindakaas

Het team dat dagelijks voor de bezoekers van de Open Hof klaar staat, bestaat uit ongeveer negentig vrijwilligers. Elke ochtend van 10.00-12.00 uur en elke avond vanaf 19.30-21.00 uur kan iedereen die voor korte of langere tijd problemen ondervindt waar hij of zij zonder steuntje in de rug niet uitkomt hier terecht. Per dagdeel werken in de huiskamer vier of vijf vrijwilligers. Tijdens een inwerkperiode leren zij alle taken te vervullen die bij het werk komen kijken. Daarnaast krijgen de vrijwilligers een training ‘Omgaan met agressie’ en een cursus over verslavingszorg. “Wanneer ze bardienst hebben betekent dat dat zij koffie schenken, fruit en broodjes uitdelen – maximaal twee sneden per persoon met kaas of pindakaas – en op zondag is er soep,” vertelt Lonneke, terwijl ze de ruimte laat zien waar dagelijks rond de zeventig bezoekers komen. “Op de gang worden sokken, sjaals en mutsen uitgedeeld en dekens voor diegenen die buiten slapen en op donderdag is er kleding verkrijgbaar.”

Interactieve kerkdienst

Verderop in de gang is de kapel waar elke zondag om 18.45 uur een interactieve oecumenische dienst wordt gehouden. “Het is geen openbare kerkdienst en daardoor voelen de bezoekers zich veilig om hun hart te luchten”. De diensten worden geleid door een van de pastores die al dan niet vrijwillig bij de Open Hof werken. Aan de rechterwand van de kapel is een gedenkmuur ingericht. Op vierkante bordjes van gekleurd glas staan de namen van overleden bezoekers en de datum van overlijden vermeld. “Hier kunnen nabestaanden of bekenden een kaarsje branden,” vertelt Lonneke.

Trots op bezoekers

Een andere taak van de vrijwilligers is het bij binnenkomst registreren van de bezoekers. Die krijgen allemaal een pasje met naam en foto, zodat bekend is wie er in huis is. Alle bezoekers dienen in het bezit te zijn van zo’n pasje. De Open Hof heeft een duplicaat van die pasjes. “We bespreken altijd na hoe de ochtend of avond verlopen is en aan de hand van een pasje weet je dan nog over wie je je bijvoorbeeld zorgen maakte of wie er – na een handgemeen of andere overtreding van de huisregels – even niet meer welkom is”. Lonneke is er trots op dat het zelden voorkomt dat een bezoeker vanwege zijn gedrag niet meer naar binnen mag. De bezoekers kunnen in de Open Hof ook een postadres krijgen. De vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het uitdelen van de post.

Een thuis

Elise (33) werkt vijf jaar bij de Open Hof voor circa drie uur per week. “Ik ben het werk gaan doen nadat ik getipt werd door de moeder van een vriendin. Ik was gestopt met school en wilde in beweging blijven en mijzelf op een andere manier nuttig maken”. Wat haar aanspreekt in het werk, is de veelkleurigheid van zowel bezoekers als medevrijwilligers. “De doelgroep heeft net als ieder ander een rugzak, maar zij hebben geen plek die ze hun thuis kunnen noemen. Ik vind het mooi dat de Open Hof hen toch een beetje een gevoel van thuis kan geven.”

Meer informatie over de Open Hof en verhalen van vrijwilligers: www.openhof.org.

Tekst: Frida

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.