Verbindt mensen en ideeën

Oude spullen oppimpen in een ‘snoepwinkel’

Doedertoe stelt een schatkamer van materialen beschikbaar aan iedereen die dat wil, dus ook minder bedeelde volwassenen en aan kinderen. Volgens eigenaresse Marita Reijtenbagh krijgen mensen hier de kans om hun oude en soms versleten spullen tot iets heel nieuws op te leuken.

Marita straalt als ze vertelt hoe ze samen met haar vriendin op het idee gekomen is om haar bedrijf te op te zetten. Van oorsprong is Marita theoloog, maar dat beroep heeft ze niet uitgeoefend. Ze kreeg kinderen en werd na verloop van tijd postbode. “Prima werk, maar ik wilde toch wat anders. Iets waar ik anderen èn mezelf blij mee kon maken. Dat werd uiteindelijk de stichting Doedertoe.”
Een aantal fondsen, zoals kringloopwinkel Mamamini, waren bereid het bedrijf te sponsoren, en het pand aan de Rabenhaupstraat 45 krijgen ze nu in bruikleen van woningstichting ‘Patrimonium’.

De leukste gesprekken

Wat je allemaal aan materialen van de kringloop bij Doedertoe kan vinden, is nauwelijks op te sommen. Het varieert van kralen, linten, stoffen, apparaten, verf, waxinelichthouders, fotolijstjes, spiegels, kastjes en nog veel meer. Iedereen kan hier terecht om hun oude spullen op te pimpen of materialen uit de zaak te bewerken zodat er iets moois ontstaat. “Drie keer per week kan iedereen binnenlopen, soms zijn er wel twaalf of vijftien vrouwen -mannen zien we hier bijna niet- tegelijk. Ze doen allemaal hun eigen werkje. Er ontstaan de leukste gesprekken en je ziet gewoon hoe ontspannen de verbinding tot stand komt. Er ontstaan vogelvoerhuisjes of viltbloemen of opgeleukte waxinelichthoudertjes, soms ook kiest iemand een oud ladenkastje uit om daar iets heel aparts van te maken, alles kan en mag. Gelukkig hebben we ook hele enthousiaste vrijwilligers die het reilen en zeilen begeleiden.”

Kinderfeestjes en repaircafe

Met enige regelmaat komen er busjes met mensen uit de ‘Bed, bad en broodopvang’. “Sommigen maken vooral kleding voor zichzelf, maar ze doen van alles.”
Daarnaast organiseert Doedertoe kinderfeestjes voor kinderen die dat thuis niet hebben, en workshops, bijvoorbeeld over vilt bewerken, of over het maken van henna tattoes. Eens per zes weken is er in samenwerking met de mensen van Repaircafé een inloop, waar mensen hun kapotte apparaten kunnen laten repareren. “Daar is in de wijk veel vraag naar.”

Betalen met een mooi gebaar

Op de vraag of mensen een financiële bijdrage moeten leveren, antwoordt ze lachend: “Ze moeten wel betalen maar dan in de vorm van een mooi gebaar naar anderen. Zoals iets liefs zeggen, iemand aan het lachen maken, rommel opruimen in het bos of iemand voor laten gaan bij de kassa. De keuze is vrij.”

Onlangs is Doedertoe genomineerd voor de landelijke Movisie vrijwilligersprijs. “Alle Nederlandse gemeenten hebben drie genomineerden aangeleverd, we gaan er helemaal voor.”

Voor Marita -nog altijd postbezorger- is dit het mooiste werk wat ze zich voor kan stellen. “Ik zat laatst op de fiets en ik bedacht dat ik de sleutel tot geluk gevonden heb.”

Meer informatie: www.doedertoe.nl en 0633610190.

Tekst: Ellen Brand. Foto’s: Esther Poort

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).