Verbindt mensen en ideeën

Quiet Groningen laat van zich horen

Marjan Moesker zit tegenover me vol passie en energie haar verhaal te doen. Vanuit Tilburg brengt zij een nieuw project naar Groningen: De Quiet Community.

Hoe werkt het?

De Quiet Community is een digitale marktplaats waar mensen in armoede, de ‘members’, maandelijks gratis diensten of producten aangeboden krijgen, zonder tegenprestatie. Mensen bij de voedselbank worden door het Quiet team ingeschreven als ‘member’. Ze krijgen vervolgens een pas en toegang tot een platform. Hierop staan de aanbiedingen en kan gereageerd worden. Een member kan bijvoorbeeld gratis ergens eten, of de fiets laten repareren, of sportles nemen. Door de kaart daar dan te laten zien, weten ze dat jij daar recht op hebt.

Dankzij Sponsoren

Dit alles is mogelijk dankzij de sponsoren, vertelt Natascha Huiszoon. Zij werkt bij het MCZ, een organisatie voor beweging, fysiotherapie en sportbegeleiding, en één van de eerste sponsoren voor de Quiet Community Groningen. “De sponsoren zijn ondernemers, organisaties of particulieren die erkennen dat mensen in armoede al veel eigen energie inzetten om het hoofd boven water te houden, en juist steun nodig hebben om uit die situatie te komen. Zij stellen daarom gratis een product of dienst beschikbaar voor de members.” Natascha is trots dat haar organisatie meer dan 30 fysiotherapeuten ter beschikking heeft gesteld voor gratis behandelingen en sportactiviteiten voor de members van de Quiet Community. Daarnaast is ze zelf, samen met Marjan Moesker en Pim Loeff, lid van het Quiet team Groningen: “Ik geloof hier echt in, en ik ben blij dat het MCZ hier aan kan bijdragen”.

Gezicht geven aan Stille Armoede

De Quiet Community komt volgens Marjan niet uit het niets. Zij legt uit:” Het is een uitvloeisel van de Quiet 500, de tegenhanger van de Quote 500, het magazine over de 500 rijkste mensen in Nederland. De Quiet 500 verscheen in 2013 in Tilburg, om juist de andere kant van het spectrum, de stille armoede in Nederland een gezicht te geven. Om te laten zien dat er net zoveel redenen zijn om daar terecht te kunnen komen. Het blad werd ook naar de miljonairs van de Quote 500 gestuurd. Twee van hen reageerden en samen met hen werd in Tilburg de Quiet Community opgericht.”

Uitbreiding

In een paar jaar tijd is de Quiet Community in Tilburg tot een groot succes uitgegroeid. Daarom vond Quiet Tilburg het nu tijd om in andere steden nieuwe communities op te zetten. “Groningen is daar samen met Maastricht en Den Bosch voor uitgekozen, omdat Groningen ‘van oudsher een stad is waar mensen zich om elkaar bekommeren, en elkaar makkelijk weten te vinden.”

Samen opbouwen

Wat is nu de volgende stap? “We rollen de Quiet Community in Groningen uit. Er moet veel gebeuren. Eind september kunnen we een ruimte bij de nieuwe Voedselbank aan de Ulgersmaweg betrekken,” vertelt Marjan. ”We zoeken vrijwilligers, bijvoorbeeld om sponsoren te benaderen of allerlei administratieve zaken te doen. Op dit moment zoeken we vooral sponsoren, heel veel sponsoren!.” Dus als jij het gevoel hebt dat Quiet je aanspreekt, mail marjan@quiet.nl, of kijk op http://quiet.nl/groningen/

(door: Vincent Sontohartono)

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).