Verbindt mensen en ideeën

Rijdende popschool verbindt mensen door muziek

“De behoefte bij de jeugd om muziek te maken, is groot. Daarom blijf ik dit doen”. Aan het woord is Niels Steenstra, directeur van de Rijdende Popschool.

Liever noemt hij zichzelf artistiek leider. Het woord ‘directeur’ zegt hem niet zoveel. Niels is een bevlogen verteller als het gaat om zijn passie: de jeugd liefde voor muziek bij te brengen.

Drie bandjes

Zeven jaar geleden – hij was toen coördinator muziekopleiding bij de Noorderpoort – verhuisde hij vanuit Groningen naar Garmerwolde. Daar ontdekte hij dat zijn dochter voor muziekles terug naar de stad moest. “Ik vond het eigenlijk wel vreemd, dat ons dorp niet zelf over een muziekaanbod beschikte.” Hij besloot er werk van de maken. De eerste contacten met een plaatselijke muzikant werden snel gelegd en na een oproep via de dorpsmail meldden 17 jongeren tussen de 8 en 18 jaar zich aan voor muzieklessen. ”We konden meteen drie bandjes formeren, zang en een aantal instrumenten zoals drums, (bas) gitaar, keyboards zorgden voor de rest. Na 12 lessen presenteerden de bands hun resultaten in het dorpshuis en het bleek een doorslaand succes.” Daarmee was de popschool een feit.

Andere dorpen volgen

Niels was ervan overtuigd dat wat in één dorp lukt, ook succes moet hebben op andere plekken. Gewapend met een bus met muziekinstrumenten en diverse – MBO opgeleide – bandcoaches, toog hij naar plaatsen zoals Den Andel, Noordbroek, Ezinge en Termunten. De opzet ging telkens volgens de inmiddels beproefde formule, zij het dan dat het aantal lessen gereduceerd werd tot 11. “Over belangstelling hadden we nooit te klagen, afgelopen voorjaar waren we al actief in 22 dorpen. Inmiddels bellen dorpsbewoners ons zelf met het verzoek ook hun woonplaats aan te doen. Al een paar jaar zijn we een heuse rijdende popschool, die dagelijks van plaats naar plaats rijdt. We doen wel drie cycli van 11 lessen per jaar in een dorp.”

Volwassenen

Niet alleen de jeugd, maar ook volwassenen staan te trappelen om muzieklessen te volgen. In Garmerwolde bestaan inmiddels al drie bandjes en twee andere dorpen zijn ook van de partij. “Soms vormen we een band met pubers en volwassenen, het is heel mooi om te zien hoe ze met elkaar samenwerken.” Volwassenen betalen iets meer (12 euro) terwijl kinderen al voor 8 euro per keer klaar zijn, maar dan drukt volgens Niels de pret niet.

Subsidies hard nodig

Hoewel Niels zijn ziel en zaligheid in de popschool gestoken heeft, ziet hij de toekomst niet alleen maar rooskleurig tegemoet. “Om te kunnen voortbestaan, zijn we afhankelijk van subsidies. Een paar fondsen steunen ons, maar dat is lang niet voldoende. We zien hier ook een taak voor de gemeentes en de provincie. Er is immers in het verleden al zoveel bezuinigd op muziek en cultuur, terwijl het toch van groot belang is om de jeugd liefde voor instrumenten en muziek bij te brengen. Het brengt mensen ook dichter bij elkaar, omdat je het samen doet en er blij van wordt. Hopelijk kunnen we diverse instanties overtuigen ons te financieren.“

Vrijwilligers onmisbaar!

Om de rijdende popschool in stand te houden, zijn er veel handjes nodig. “Denk maar aan het onderhoud van de busjes en de instrumenten, administratie en het regelen van zaaltjes in de dorpen. Wie daar een rol in denkt te kunnen spelen, is meer dan welkom!” Aanmelden kan via Niels@derijdendepopschool.nl

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).