Verbindt mensen en ideeën

Sabina trakteert!

‘Ik Trakteer’ is een vrijwilligersinitiatief van Sabina Likumahua Pattipeilohy dat precies doet wat het zegt: hier wordt getrakteerd. Beter gezegd: Sabina zorgt ervoor dat ook kinderen van ouders die onder de armoedegrens leven op school kunnen trakteren. Het is Sabina zelf die de taarten bakt. ‘Soms bak ik wel 8 of 10 taarten op een dag’.

Hier word ik blij van.

Zo’n 10 jaar geleden hoorde Sabina van haar eigen kinderen dat er soms kinderen waren die niet op school konden trakteren als ze jarig waren. ‘Daar is soms veel schaamte over’. Sabina bakte dan voor zo’n kind een taart zodat het net als de andere kinderen op school kon trakteren en zo is het begonnen. Het initiatief kreeg een naam ‘Ik Trakteer‘ en Sabina pakte dit voortvarend aan. De ingrediënten en materialen die ze nodig heeft krijgt ze gedoneerd van kennissen, vrienden, vreemden, winkels en bedrijven, want Ik Trakteer heeft geen eigen budget. Sabina fungeert soms als doorgeefluik: een bakker belt haar bijvoorbeeld vlak voor de feestdagen op omdat hij veel overheeft, en Sabina zorgt ervoor dat het goed terecht komt. ‘Ik heb ondertussen een heel groot netwerk opgebouwd, zo kost het geen geld en de blijdschap die ik ervoor terugkrijg is gratis!’ Ik Trakteer is te vinden op Facebook, de plek van waaruit Sabine vaak haar oproep tot donaties doet.

Een eigen gebouw

Sinds kort heeft Sabina een eigen ruimte aan de Oosterhamrikkade gekregen waar ze na de verbouwing niet alleen haar taarten wil gaan bakken, maar waar ze ook workshops wil gaan geven. ‘Het gaat er niet alleen om dat ik iets wil geven, maar ook dat de kinderen en/of hun ouders zelf iets gaan doen’. Ze wil samen met de kinderen gaan bakken, maaltijden verzorgen, iets creatiefs doen. ‘Het moet ook een ontmoetingsplek worden’. Ze is jongerenwerker bij de MJD geweest en ook daar ging ze al met groepen jongeren samen koken. Sabina loopt over van de ideeën. Zo wil ze er een ruilkast inrichten. Mensen kunnen hier etenswaren achterlaten die ze over hebben of niet gaan gebruiken, en daarvoor in de plaats kunnen ze iets meenemen wat een ander daar heeft achtergelaten. Er wordt immers heel veel weggegooid. ‘Zo is er geen geld meer nodig’ lacht ze. ‘Ik Trakteer’ wordt een erkend leerbedrijf, want Sabina heeft verschillende diploma’s. Zo wordt het een plek waar niet alleen vrijwilligers aan de slag kunnen, maar waar ook jongeren stage kunnen lopen. Voor de inrichting van de keuken is subsidie aangevraagd bij het Fonds Goed Idee van de gemeente Groningen dat gericht is op kinderen die in armoede leven. Het fonds wordt beheerd door Link 050.

Voor iedereen

Sabina krijgt niet alleen via vrienden, kennissen en scholen de vraag of ze iets wil bakken. Wanneer bijvoorbeeld een verzorgingstehuis een inzameling organiseert om geld in te zamelen voor dagjes uit van de mensen bakt Sabina 100 cup cakes die verkocht kunnen worden In de toekomst zouden groepen asielzoekers in het nieuwe gebouw kunnen komen koken. Ik Trakteer is er voor alle doelgroepen, mits ze onder de armoede grens leven: alleenstaanden, vaders, moeders, kinderen, asielzoekers, ze zijn hier allemaal welkom.

Tekst: Jeanet Verveer.

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).