Verbindt mensen en ideeën

Scholen geven buurt opfrissertje

“Kinderen zijn vaak heel creatief in het bedenken van mooie dingen voor de wijk waarin ze wonen. Studenten bieden hen hulp bij de uitwerking van hun ideeën.” Douwe Jan van der Wal – mede-projectcoördinator van Stichting Move – legt graag uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Samen op zoek naar verbeteringen

Kinderen van groep 7 of 8, uit aandachtswijken zoals Lewenborg, Selwerd en Paddepoel, gaan op zoek naar verbeteringen in de wijk. Ze komen daarbij niet helemaal onbeslagen ten ijs, want ze krijgen begeleiding van studenten. Als ze eenmaal een plan hebben, bedenken ze manieren om het uit te voeren en –niet onbelangrijk- hoe het allemaal betaald moet worden.
Douwe Jan vertelt dat het kan gaan om een donkere muur bij de school, die hoognodig opgefleurd moet worden, of om een sportdag voor kinderen die dat normaal gesproken niet kunnen betalen. “We hebben een aantal thema’s waaruit ze kunnen kiezen zoals ‘sport en gezondheid’, ‘kunst en cultuur’ of ‘ontmoeting’.”

Kennismaken en de wijk in

Er zijn in totaal vier bijeenkomsten tussen de leerlingen en de studenten, vervolgt hij. Na de eerste kennismaking gaan de kinderen op verkenning de wijk in, waar ze eventueel bewoners interviewen en nadenken over de mogelijkheden. Vaak ontstaan dan al de eerste ideeën en uiteindelijk kiezen ze gezamenlijk het beste initiatief uit. Tijdens de derde en de vierde sessie gaan ze daadwerkelijk aan de slag. Een project duurt ongeveer vier tot zes maanden. “Soms ontstaan de wildste ideeën bij de leerlingen”, zegt Douwe Jan. “Maar als de studenten hen dan kritisch vragen hoe ze aan het geld willen komen, realiseren ze zich meestal snel dat ze toch maar beter kunnen zoeken naar een betaalbaar alternatief. De kinderen zijn over het algemeen heel creatief in het bedenken van manieren om aan geld te komen. Zo organiseren ze bijvoorbeeld sponsorlopen, of flessenacties.“

Sportdag voor zieke kinderen

In overleg met Peter-Jan Reinders, de voorzitter van de studentencommissie van dit Move-project en tevens bestuurslid van de Groningse Studenten Rugby Club (GSRC) is kortgeleden een project gestart met groep 7/8 van CBS De Kleine Wereld in de Oosterparkwijk. “De kinderen gaan een sportdag organiseren voor zieke kinderen van het Ronald McDonald Fonds. Het is de bedoeling dat ze terplekke geld gaan inzamelen voor het opknappen van de plaatselijke speeltuin.”

Proeven aan studentenleven

De koppeling van studenten aan kinderen heeft volgens hem nog veel meer voordelen. Kinderen kunnen een beetje proeven aan het studentenleven, en de studenten krijgen wat meer zicht op het leven van kinderen uit een minder bedeelde wijk. “Één van de studenten vertelde laatst hoe waardevol zo’n inkijkje in elkaars leefwereld kan zijn. Hij vond het geweldig dat de kinderen zulke enthousiaste vragen stelden tijdens de rondleiding over de universiteit. Wie weet, kan dit initiatief ertoe bijdragen dat kinderen naderhand kiezen voor een universitaire opleiding.”

Stichting Move

Move is een landelijke stichting is die in 2009 werd opgericht in Utrecht op initiatief van de studenten roeivereniging. De leden wilden graag iets doen voor de stad en besloten dat samen met leerlingen uit groep 8 van een school uit hun wijk te realiseren. Inmiddels is Move in de tien grootste studentensteden actief, sinds 2016 ook in Groningen. Diverse landelijke fondsen ondersteunen de stichting.
Ook Fonds ‘Goed Idee’ draagt bij aan de realisatiekosten.

Tekst: Ellen Brand. Foto’s: Stichting Move

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).