Verbindt mensen en ideeën

Sesam Academie helpt vrijwilligersorganisaties

De Sesam Academie adviseert organisaties -zonder winstoogmerk- die problemen hebben of vastlopen op een bepaald gebied. “Ik kan mijn ervaring en deskundigheid inzetten en het levert me een berg energie op.” Dit zegt Theo Sieling, adviseur bij de Sesam Academie.

Theo heeft voorheen altijd bij gemeenten en overheid gewerkt. Tot 2014 was hij wethouder in Haren. Toen hij stopte met werken, wilde hij graag iets nuttigs om handen hebben. Via via hoorde hij over de landelijke Sesam Academie en wilde er het zijne van weten. “Om adviseur te worden, moest ik vijf maanden lang een dag per week een leergang volgen. Het was de bedoeling er dingen aan te leren, maar vooral ook af te leren.” Hij besloot er voor te gaan, en nu mag hij zich gecertificeerd Sesam adviseur noemen.

5 tot 8 dagdelen voldoende

Bij de Sesam Academie komen allerlei verzoeken binnen, van bijvoorbeeld muziek-, en kunstenaarsverenigingen, wijk- en buurtcentra, en musea, maar ook vanuit de sportwereld, zo vertelt Theo. Ze hebben volgens hem vragen op allerlei gebieden, maar vooral over bestuurlijke aspecten, omgaan met vrijwilligers en soms spelen er financiële problemen. Er vindt een intake gesprek plaats met twee adviseurs die op grond daarvan een voorstel voor een plan van aanpak van het probleem maken. Als er een akkoord is, gaat een van de adviseurs samen met de organisatie aan de slag. Meestal zijn er 5 tot 8 dagdelen nodig om de het probleem op te lossen en daarna kan de organisatie er goed zelf mee uit de voeten.
“Het is leuk om te doen, het houdt me scherp en ik kom in contact met mensen die ik anders misschien nooit tegen zou komen en het levert me veel energie op. Zelf kost het mij gemiddeld 5 dagdelen per maand, dat is dus goed te doen.”

Kosten beperkt

De kosten voor de organisaties zijn beperkt. Wel huurt de Sesam Academie een ruimte en er is ook een betaalde parttimer aan het werk die de administratie doet en die kosten moeten terugverdiend worden, legt hij uit. “Voor gemiddeld 75 euro per dagdeel is de klus wel geklaard.”
Volgens Theo mogen er wel wat meer opdrachten binnenkomen. “We zitten wat in een luwte en we willen het best iets drukker krijgen.”

Sesam Academie

De Sesam Academie – die inmiddels al 15 jaar bestaat- biedt hulp aan vrijwilligersorganisaties op allerlei gebieden. Er zijn landelijk zo’n 80 adviseurs, waarvan in het Noorden 10. De adviseurs zijn ooit werkzaam geweest bij de overheid of het bedrijfsleven en hebben een schat aan kennis en ervaring die ze graag willen inzetten voor organisaties zonder winstoogmerk.

Voor meer informatie, zie https://www.sesamacademie.nl/

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).