Verbindt mensen en ideeën

Spotlight op… Lieneke Sturing, Vrouwkracht

“Ik leer veel van andere culturen”

Vrijwilliger Lieneke Sturing verleent hand- en spandiensten bij Vrouwkracht catering, een sociaal leerproject voor allochtone dames. “Ze hopen dat ze dankzij wat ze nu leren, later zelfstandig verder kunnen, bijvoorbeeld in de horeca.”

Divers leren

Er werken zeven vrouwen bij Vrouwkracht, met verschillende nationaliteiten, zoals Syrisch, Afghaans, Iraans, Koerdisch en Somalisch. Lieneke legt uit dat de vrouwen veel potentie hebben. “Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze erg van koken houden en dat ook goed kunnen. Als leerproject bereiden ze nu gezamenlijk maaltijden in de keuken van het buurtcentrum ‘het Tuinpad’ in Paddepoel.”
De vrouwen leren veel van hun samenwerking, zoals het onderling communiceren, een goede planning maken, overleggen en nog veel meer. Volgens Lieneke is het voor een aantal van hen dan ook mogelijk om naderhand een betaalde baan te vinden.

Pollepel of garde

Op de vraag naar haar betrokkenheid bij dit project zegt ze dat ze zichzelf ziet als ‘manusje van alles’. Zo haalt ze regelmatig de – door de vrouwen bereide – maaltijden op en bezorgt ze bij bijvoorbeeld de Hanzehogeschool, Humanitas of het buurthuis Oosterpark. Soms helpt ze ook bij het koken en het serveren. Maar er is meer: “Ik heb ook een taalspel gemaakt met woorden die in de keuken thuishoren. De vrouwen spreken wel Nederlands, maar kennen bepaalde woorden vaak nog niet, zoals ‘pollepel’ of ‘garde’. Daarnaast heb ik schorten en hoedjes voor ze genaaid.” Verder werkte Lieneke mee aan een gezamenlijk receptenboek, zodat de dames elkaars gerechten kunnen maken.

Iedereen kan altijd mee-eten

Dit alles levert Lieneke veel voldoening op. Ze is niet zo lang geleden gestopt met haar werk als groepsleerkracht basisonderwijs, maar wilde wel graag actief blijven. Via MJD (zie kadertekst) is ze in contact gekomen met dit project en dat sprak haar aan. Zo is ze er ruim twee jaar geleden ingerold. “Ik hou van lekker koken en had ook altijd al interesse in andere culturen, daar kan ik veel van leren. Ik vind het heel bijzonder dat deze vrouwen allemaal uit culturen komen waar iedereen altijd kan mee eten, ook al zijn dat 30 of 40 man. Voor hen is dat heel normaal en past dat bij hun gastvrijheid. Zij draaien er hun hand dan ook niet om voor maaltijden voor zoveel personen.” Lieneke kijkt uit naar het moment dat de eigen keuken van Vrouwkracht straks klaar is. “Achterin Vinkhuizen staat een oude school, de oude kantinekeuken wordt onze nieuwe keuken. We zijn helemaal afhankelijk van sponsoring, maar het schiet best al wel op.”

Wat is Vrouwkracht?

Vrouwkracht catering wordt ondersteund door Vrouwencentrum Jasmijn en MJD, een Groningse welzijnsorganisatie die iedereen stimuleert om mee te doen in de maatschappij.
Niet alleen bedrijven maar ook particulieren kunnen de door de vrouwen bereide maaltijden bestellen. De gemiddelde prijs ligt rond 15 euro per persoon.
per complete maaltijd. Ook kunnen hapjes besteld worden.
Meer informatie via: vrouwkrachtcatering@gmail.com

Tekst: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).