Verbindt mensen en ideeën

Spotlight: Vincent en Roel van Vrijwilligersnieuws

In Groningen zijn vele vrijwilligers actief. Maar wie zijn dit eigenlijk en wat doen ze precies? Elke maand vragen we een andere vrijwilliger het hemd van het lijf en zetten we hem of haar in de welverdiende spotlight.

In deze eerste editie richten we de spotlight op Vincent Sontohartono (Link 050) en Roel Bakker (MJD). Onder hun bezielende leiding maken de redactieleden van het Vrijwilligersnieuws artikelen en filmpjes over vrijwilligerswerk in Groningen.

Op de juiste plek bij Link 050

Vincent liep vorige zomer in eerste instantie bij Link 050 naar binnen omdat hij zelf een project wilde starten. “Als je een eigen idee hebt, dan kan je naar Link 050 toe gaan om te overleggen. Ze hebben veel kennis en expertise, en ook veel netwerkmogelijkheden. Dus zij kunnen je heel snel verder op weg helpen.”

Vincent had gelijk door dat hij aan het juiste adres was: “Ik vond Link 050 meteen een geweldige plek. Het brengt heel veel aspecten van de hele stad Groningen samen, van vrijwilligerswerk tot burger- en beleidsinitiatieven. Ik had zoiets van; hier zie ik mezelf wel zitten.”

En Link 050 zag Vincent ook wel zitten. Ze hielpen hem niet alleen op weg met zijn eigen project, maar Vincent kon ook meteen bij Link 050 aan de slag om meer ervaring op te doen. Hij begon eerst op hun centrale locatie en vervolgens kwam hij bij de redactie als coördinator. “Ik vind het heel leuk en belangrijk dat ik vanuit de redactie kan uitdragen waar Link 050 voor staat en allerlei initiatieven van Stadjers in beeld kan brengen.”

Ervaring inzetten bij MJD

Het initiatief voor Link 050 komt oorspronkelijk vanuit MJD. MJD is een welzijnsorganisatie die Groningers stimuleert en ondersteunt om mee te doen in de maatschappij. Roel is met zijn ervaring een mooie aanwinst als coördinator van de redactie van MJD, een rol die hij sinds augustus 2016 vervult.

Roel: “Ik heb de laatste 25 jaar bij het Dagblad van het Noorden gewerkt als reclame-adviseur. Samen met de organisaties die wilden adverteren, besprak ik de mogelijkheden en bekeek ik op welke manier dit kon bijdragen aan het bereiken van hun doelen, bijvoorbeeld het vergroten van hun naamsbekendheid.” Deze ervaring, van het omgaan met mensen tot het doen van voorstellen en anderen daarbij aansturen, zet Roel nu in als redactiecoördinator.

“Toen ik mijn werk verloren had, wilde ik zorgen dat ik mijn bioritme wel vasthield. Dus toen ben ik eens gaan praten met MJD en zij waren net op zoek naar een nieuwe redactiecoördinator. Nadat ik een aantal keer had meegelopen met de vergaderingen, bleek de redactie een enorm leuk clubje te zijn. En ze waren blij met mijn ervaring en leeftijd,” aldus Roel.

Nieuws over en voor vrijwilligers

De redacties van Link 050 en MJD opereerden in eerste instantie los van elkaar. Nadat ze een keer samenwerkten aan een project bleken ze echter zo op één lijn te liggen, dat ze samen zijn gegaan in de redactie van Vrijwilligersnieuws.

Nu bundelen ze hun krachten om vrijwilligers van het laatste nieuws te voorzien. “Onze ambitie is om zoveel mogelijk evenementen en projecten te promoten of te verslaan,” geeft Roel aan. “De redactieleden bespreken daarvoor tijdens het wekelijkse overleg welke vrijwilligersinitiatieven we uit willen lichten. Waarover we bijvoorbeeld een filmpje gaan maken, wat in de nieuwsbrief komt en wat we op Facebook zetten. Sommige mensen trekken er op uit om een interview af te nemen, terwijl anderen een promotietekst schrijven voor een nieuw project. Je mag zelf kiezen waarover jij een item wil maken, aansluitend bij je interesse.”

Vrijwilligerswerk voor het voetlicht

De redactie van Vrijwilligersnieuws wil vrijwilligerswerk meer voor het voetlicht brengen, omdat het zowel waardevol is voor de maatschappij als voor jezelf. Vincent: “Vrijwilligerswerk is voor zowel verdieping als verbreding heel erg interessant. De leden van onze redactie kunnen bijvoorbeeld hun talent voor schrijven verder ontwikkelen of juist leren hoe je filmpjes maakt, als je het schrijven al onder de knie hebt. Zo kan vrijwilligerswerk een enorme toegevoegde waarde hebben voor je eigen ontwikkeling.”

De redactie van Vrijwilligersnieuws is altijd op zoek naar mensen die kunnen schrijven, interviewen, filmen of monteren. Of dat juist graag willen leren. Om daarmee te laten zien wat voor bijzonder en goed werk de vrijwilligers in Groningen doen. Roel: “Vrijwilligers leggen hun ziel en zaligheid in het werk dat ze doen, maar opereren vaak toch in klein comité. Wij willen ze graag in het zonnetje of in de spotlight zetten.”

 

(Geschreven door: Marjolein Blüm en Richard Brouwer,
Namen bij de foto (vlnr):
Bram de Vries, Roel Bakker, Mart Bosgraaf, Bart Niewold,
Harm Havinga, Vincent Sontohartono, Christianna Mollenkamp en Richard Brouwer)

Verder lezen:

  • Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag bij de redactie van Vrijwilligersnieuws? Bekijk dan de vacature.
  • Of ben je nieuwsgierig naar welk vrijwilligerswerk je nog meer kan doen? Neem dan een kijkje op de vrijwilligersvacaturebank van Link 050.
  • Ben of ken jij een vrijwilliger die ook wel eens in het zonnetje gezet mag worden? Geef het door via vrijwilligersnieuws@mjd.nl en wie weet sta jij of staat hij/zij volgende keer in de Spotlight.

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).