Verbindt mensen en ideeën

Uitjes voor jong en oud

Ook minder bedeelde ouderen willen hun kleinkinderen weleens een dagje mee uit nemen. Daarom startten enkele initiatiefnemers anderhalf jaar geleden de werkgroep Opa’s en Oma’s van Groningen plus.

De leden van deze werkgroep organiseren met enige regelmaat activiteiten waar grootouders en kleinkinderen aan deel kunnen nemen voor een zeer gering bedrag. José Kruse en Werner Groennou – beiden lid van de werkgroep – hebben er inmiddels al een goed aantal uitjes opzitten samen met hun kleindochters. Werner: “We zijn naar het speelgoedmuseum in Roden geweest. Daar konden de kleinkinderen ook eens zien met welk speelgoed opa’s en oma’s destijds speelden zoals hoepels en tollen.” José herinnert zich nog goed het uitje naar de sprookjeshof in Zuidlaren en de dierentuin met insecten in Leens. “De reacties na afloop zijn heel erg positief, jong en oud genieten van het samenzijn.”

Busreisjes scoren goed

De beide grootouders vertellen dat het streven is om elke schoolvakantie een activiteit te organiseren, en in de grote vakantie zelfs wel twee. José: “Busreisjes lopen over het algemeen erg goed, soms zijn er wel 25 of 30 deelnemers, maar er zijn ook uitjes die iets minder belangstellenden trekken. We weten niet zo goed waar dat aan ligt”. Werner constateert dat er steeds meer mensen op af komen. Wie één keer mee geweest zijn, komt meestal de volgende keer ook weer. “Misschien moeten we er nog wat meer bekendheid aan geven.”

Stadjerspas wel nodig

Om in aanmerking te komen voor een uitje, moeten de grootouders in het bezit zijn van een stadjerspas. Omdat diverse fondsen – zoals Mama mini en ‘Fonds Goed Idee’- het initiatief sponsoren, zijn de kosten voor deelname tot nu toe heel laag.

Uit het isolement

Op 1 maart volgend jaar staat een sport- en speldag gepland. De deelnemers kunnen behalve sporten ook springen en hinkelen. José: “We hopen dat er veel mensen meedoen, dat maakt zo’n dag echt een belevenis.” Werner legt uit dat een mooie bijkomstigheid voor de ouderen is, dat ze op deze manier in contact komen met anderen. “Regelmatig komt het voor dat de dames het samen goed kunnen vinden en de heren ook. Vaak bellen ze elkaar nog eens een keertje na afloop of ze spreken iets af, dat haalt hen een beetje uit het isolement waar sommigen in verkeren als gevolg van de armoede.” José is het daar helemaal mee eens. “Daarom is het ook belangrijk om iets te bedenken dat niet alleen voor kinderen leuk is, maar ook voor ouderen.”

Informatie

Meer informatie over de activiteiten is te vinden via de Gemeente, op de site van de stadjerspas. Sinds kort is er ook een facebookpagina..

Tekst en foto: Ellen Brand

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).