Verbindt mensen en ideeën

Verliefd op je (vrijwilligers)werk

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat ze elk jaar op vakantie gaan, al is het maar een weekje naar een camping vlak buiten de stad. Toch zijn er verrassend veel mensen voor wie dat niet is weggelegd. Stichting De Vakantiebank zorgt er al jaren voor dat de mensen die op de armoede grens leven en al drie jaar niet op vakantie zijn geweest gratis een weekje naar een vakantiepark kunnen.

Safaritenten

Iris de Ridder werkt bijna twee jaar als vrijwilliger bij de Vakantiebank. “We hebben op verschillende plekken in Nederland safaritenten. Die kunnen alleen in de zomer gebruikt worden. In Bakkeveen hebben we huisjes gratis aangeboden gekregen en soms bieden particulieren ons gratis huisjes aan. We hebben net de aanvraag weer opengesteld en het stroomt vol want er hebben zich al weer 300 gezinnen ingeschreven. Afgelopen jaar hebben we voor 350 gezinnen vakantieplaatsen weggeven. Voor het komende jaar willen we voor 500 gezinnen een plek regelen. We zoeken elk jaar opnieuw sponsors om dit te kunnen bekostigen. Meestal zijn dit gemeenten, maar er zijn ook bedrijven en fondsen die mee willen helpen.

Lichter in het leven

Iris werkt op het kantoor van de Vakantiebank. Zij doet de administratie en belt mensen op die op de wachtlijst staan om te vertellen dat ze aan de beurt zijn voor hun vakantie. Verder heeft ze contact met de vakantieparken en de donateurs en sponsors. “We werken met drie gelijkgestemden op kantoor. We vinden het allemaal leuk om mensen blij te maken”.

Iris straalt inderdaad enthousiasme uit wanneer ze vertelt hoe blij de mensen kunnen zijn wanneer ze een week op vakantie mogen. “Mensen zijn vaak zo dankbaar, het betekent heel veel voor ze. Ouders vertellen soms dat ze nooit iets leuks voor de kinderen kunnen doen en dat ze zich daar schuldig over voelen. Voor mij was het vroeger heel vanzelfsprekend dat alles kon en dan raakt het je dat er kinderen van acht, negen jaar zijn die nog nooit op vakantie zijn geweest. Sommige mensen moeten van een paar tientjes per week leven. Dat is niet voor te stellen. Het is fijn dat ze er even tussen uit zijn en kunnen ontstressen. Ik hoop altijd dat ze na de vakantie weer wat lichter in het leven staan. Dat we iets voor deze mensen kunnen doen maakt me verliefd op dit werk.”

Van Vrijwilligerswerk naar een betaalde baan

De Vakantiebank zal het binnenkort zonder Iris moeten doen, want ze heeft een betaalde baan gevonden. Toen ze begon als vrijwilliger studeerde ze nog rechten maar daar is ze inmiddels mee gestopt. ”Ik merkte dat ik liever gewoon aan de slag ging in plaats van te studeren. De ervaring die ik hier bij de Vakantiebank heb opgedaan met klantcontact, schrijven, het bellen met bedrijven en de administratie, heb ik ingebracht bij mijn sollicitatie en dat heeft echt geholpen om deze baan te krijgen. Ik zal de Vakantiebank wel gaan missen!”

Er zijn een paar vacatures bij de Vakantiebank:

Medewerker bezoekwerk, pr en communicatie en voorlichting:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=9734

Medewerker met computerervaring:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=9733

Tekst en foto: Jeanet

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.