Verbindt mensen en ideeën

Veteranen vertellen

Wat beweegt iemand om beroepssoldaat te worden? Hoe is het om uitgezonden te worden naar een ander land en daar soms heftige gebeurtenissen mee te maken? Er zijn honderden boeken geschreven over oorlog maar, maar wie het verhaal uit de eerste hand wil horen kan je in gesprek gaan met een veteraan.

Op 5 mei tijdens de Bevrijdingsfestivals overal in het land zijn er kansen te over om een echte veteraan te spreken. Deze veteranen zijn bereid om over hun ervaringen te praten en vragen te beantwoorden. Het zijn veteranen die nu als vrijwilliger iets van hun leven in ‘Verweggistan’ willen delen met gewone burgers. Ze doen dit overigens niet alleen op Bevrijdingsfestivals, ze komen ook op scholen en verenigingen praten over hun ervaringen.

Humanistisch Raadsvrouw in Cambodja

Klazien van Brandwijk staat bij de stand van veteranen op het Bevrijdingsfestival in Groningen. Ze vertelt dat ze veertig was toen ze van 1992 tot 1993 uitgezonden werd naar Cambodja als Humanistisch Raadsvrouw. Deze operatie van de Verenigde Naties ging om het ontwapenen van de strijdende partijen, het voorbereiden en organiseren van verkiezingen en om het begeleiden van de terugkeer van Cambodjanen die naar Thailand waren gevlucht Klazien was weliswaar Humanistisch Raadsman maar ook zij heeft spannende dingen meegemaakt. Ze doet haar verhaal op een professionele manier en laat ook een aantal foto’s zien. Op de vraag wat haar motiveert om haar verhaal te vertellen antwoordt ze: “Ik wil dit verhaal graag delen omdat het belangrijk is je te realiseren dat er nog steeds oorlogen zijn in de wereld en dat er ook na de Tweede Wereldoorlog nog heel veel mensen worden ingezet om te proberen vrede te stichten of te handhaven. Dit is ook een moment waarop mensen even tot rust kunnen komen en even naar zichzelf kunnen kijken.”

Vragen van kinderen

Klaziena vertelt dat ze op deze Bevrijdingsdag al met een aantal kinderen heeft gepraat. Ze geeft een paar voorbeelden van de vragen die kinderen haar stelden: “Waarom voeren mensen oorlog?” en “Heb jij ooit geschoten” of “Ben je ooit bang geweest”. Op die laatste vraag antwoordde Klaziena dat je met elkaar bent en dat die bangigheid dan wel overgaat. Dan was er nog een jongetje dat niet had opgekeken bij haar verhaal over de Cambodjaanse vluchtelingen die bij aankomst door Thailand weer terug werden gestuurd. Hij had op het jeugdjournaal immers al zo vaak horen praten over vluchtelingen. Bijzonder vond ze de opmerking van dat jongetje: “Oorlog is niet leuk, maar soldaat zijn wel.”

Actualiteit

Een reden waarom Klazien als veteraan over haar ervaring wil vertellen is ook omdat in het heden de dingen nog steeds spelen waar ze destijds beroepshalve mee te maken had. De vluchtelingencrisis vanwege de oorlog in Syrië heeft haar diep geraakt omdat zij destijds eenzelfde crisis meemaakte in Cambodia toen honderden Cambodjanen door Thailand werden teruggestuurd. “Het was zwaar voor me te merken hoe sommige mensen in Nederland zich afzetten tegen vluchtelingen, de hardheid van mensen zo van ‘dan sturen ze die mensen maar weer de zee in’, daar kon ik niets mee – Dus 20 jaar na de oorlog kwam de oorlog in mij.”

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.