Verbindt mensen en ideeën

Vriendschap sluiten met iemand met een verstandelijke beperking.

Wie zou niet graag een vriend hebben om samen leuke dingen mee te ondernemen? Bestbuddies brengt mensen mét en zonder beperking bij elkaar en daar kan een mooie vriendschap uit ontstaan. Samen met een vriend of vriendin iets ondernemen is voor de meeste mensen iets heel gewoons. Er is altijd wel iemand die mee wil naar de film of naar de kroeg. Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking ligt dit wat anders.

President Kennedy

Bestbuddies is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Het is een initiatief van een neef van president Kennedy die veel omging met zijn verstandelijk beperkte tante – de zus van de president. Toen de neef ontdekte hoe leuk het kan zijn om vriendschap te sluiten met iemand die anders is nam hij op een gegeven moment zelfs een hele schoolklas mee naar zijn tante Dit initiatief is groter geworden en in Amerika zijn er soms hele klassen van kinderen die allemaal een buddy hebben.

Bowlen en cake bakken

Jennifer Broekman (29) vertelt dat haar begeleider het een goed idee vond om een maatje te zoeken via Bestbuddies. “Ik had toen geen vriendje en het was wel fijn om iemand te hebben om dingen mee te ondernemen”. Jennifer werkt al een paar jaar bij de kinderboerderij Het Boegbeeld in Lewenborg. Ze doet daar de bediening en is daar de beste arretjescake bakker. Jennifers buddy is Sandra Boxum, (22). Zij is student fysiotherapie. Waarom ze dit doet? “Het is gewoon leuk, leuk om iets voor een ander te doen en eigenlijk voelt het niet echt als vrijwilligers werk. Bovendien doe ik nu dingen die ik normaal niet zo snel zou doen zoals cakes bakken”. Op de vraag wat ze zoal samen doen, somt ze op: bowlen, uit eten, een cake of taart bakken of naar de film gaan. “Jennifer heeft altijd veel ideeën,” zegt ze.

Discobowlen

De meiden moeten een beetje giechelen als ze vertellen dat het discobowlen dat ze laatst gedaan hebben hun leukste uitje was. Jennifer heeft ruim gewonnen, want ze is een uitstekende bowler. In haar kamer staat een prijzenkast met een aantal bekers.

Sandra moet even nadenken als haar gevraagd wordt of ze het iemand anders zou aanraden om buddy te worden: “Je moet open staan voor andere dingen, tijd hebben, het moet bij je passen. Het bijzondere is dat je normaal niet zo snel met iemand met een verstandelijke beperking in aanraking komt”.

Aanmelden

Na de aanmelding zorgt Bestbuddies Groningen voor het eerste contact en kijkt of de twee mensen bij elkaar passen qua leeftijd en interesses. Als het klikt verbinden ze zich aan elkaar voor minstens een jaar. Jennifer vertelt: “Het gaat erom dat we een beetje dezelfde dingen leuk vinden en bij ons gaat dat heel goed. Volgende week gaan we bij de Pastafabriek eten”. Ze genieten nu al van het vooruitzicht.

Voor meer informatie (aanmelden als buddy of aanvragen van een buddy) zie:
http://www.bestbuddies.nl/

Tekst: Jeanet Verveer

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.