Verbindt mensen en ideeën

Vrijwilliger in het Noordelijk Scheepvaart museum

Het Scheepvaartmuseum kan niet zonder vrijwilligers of stagiaires bestaan. Wil je ten volle laten zien wat het museum te bieden heeft dan heb je veel enthousiaste mensen nodig voor rondleidingen, opbouw van de tentoonstellingen, het onderhoud en zo nog wat zaken.
Een van de tientallen vrijwilligers  is Jan Moed. Hij is voormalig machinist op de grote vaart, vervolgens onder andere les gegeven in technische vakken. Sinds hij 2 jaar geleden met pensioen ging is hij vrijwilliger bij het Museum.

Als het varen je in je bloed zit

Samen met nog zes collega’s bekommert hij zich om de Emma, een voormalige sleepboot die achter het museum ligt aangemeerd. “Varen vind ik het leukste, daar ben ik voor aangenomen. De Emma is een grote boot Je hebt wel een vaarbewijs nodig om met de Emma te mogen varen. Je moet het ook wel leuk vinden want er gaat veel tijd in zitten. We maken met de bezoekers tochtjes naar Dorkwerd, het Zuidlaardermeer, Garnwerd en dat kost toch al gauw twee uur. Dan heb ik het nog niet over het laten warmlopen, het aan- en afmeren en het schoonmaken. Alles bij elkaar is dat een halve dag. Maar als het varen in je bloed zit dan is dat leuk.”

Het Schip

De Emma is de trots van het museum. Het is een voormalige sleepboot die tot in de jaren tachtig dienst heeft gedaan als directie/inspectievaartuig van de Provinciale Waterstaat. Toen het schip door het museum werd aangekocht moest er veel onderhoud aan worden gepleegd om het weer in zijn oude staat te brengen. Een collega van Jan heeft hier voor gezorgd. Jan trekt een luik open om de motor te laten zien waarbij tegelijk ook een indringende terpentine met verfgeur omhoog komt. Ook een kastjes in de kajuit gaat open. Volgens Jan bewaarde de Provinciale Waterstaat hun wijn ook op die plek.

.

Vrijheid

“Ik krijg alle vrijheid van het museum om de dingen te doen waarvan ik denk dat ze nodig zijn. Wat dat betreft staat het museum helemaal achter ons. Dinsdagochtend zitten we even bij elkaar, maar veel vergaderen doen we niet. Wij zijn echte doeners. Ik maak het vaarschema een maand vooruit, dan weet je waar je aan toe bent.”

Scheepstimmerman

Behalve varen met de Emma steekt hij ook wel eens een handje toe wanneer een tentoonstelling opgebouwd moet worden. Jan is van alle markten thuis. Zo heeft hij ook de raamlijsten van de Emma gemaakt en gelakt en geholpen bij het opknappen van de Alida, de boot die achter het museum ligt. Je kan hem ook vinden in de ruimte waar de grote (stoom)machines staan. Nakijken, koper poetsen, olie smeren. En als hij er toch rondloopt is hij niet te beroerd om schoolkinderen wat uit te leggen of een van de machines aan te zetten om te laten zien hoe ze werken.

Geschiedenis

Jan: “Er zit een hele geschiedenis in die boot en dat vind ik ook erg leuk”. Wat dat betreft zit Jan helemaal op zijn plek, omdat het Scheepvaartmuseum in samenwerking met de Groninger archieven en het Groninger museum een plek gaat geven aan de geschiedenis en de verhalen van de Stad en het Ommeland .

Er worden op dit moment verschillende vrijwilligers gevraagd. De vacatures vind je hier:

Medewerker onderhoud en techniek:
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=96

 

Medewerker communicatie :
https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=7271

Tekst: Jeanet

 

 

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.