Aanpakker maakt zijn ideaal waar

Vrijwilligers zijn op veel plekken in onze stad werkzaam. Ook in de detailhandel. In de natuurvoedingswinkel van Stichting De Nieuwe Weg  werken acht vrijwilligers. Ik spreek met één van hen, Edwin de Vries (40), die al  acht jaar in de winkel werkt.

De liefde bracht Edwin in 2000 naar Groningen. Hij noemt zichzelf een doener met belangstelling voor mensen. In het Groningse doet Edwin voor diverse werkgevers vooral ongeschoold en zwaar werk. En plukt het leven. Als hij in 2009 gaat werken bij producenten en groothandels van ecologische en biologische waar, ontbrandt bij Edwin het vuur.  Maar hier ontdekt hij ook dat hij graag direct contact met klanten wil. Maar hoe dan? Een vriendin wijst Edwin in 2012 op een vacature bij de natuurvoedingswinkel van De Nieuwe Weg.

Alle kans gekregen

“Ik wist helemaal niets van werken in een winkel, maar gelukkig gaf bedrijfsleider Jacob de Vries me alle kans”, zegt Edwin. Hij begon met de winkel netjes houden, kassawerkzaamheden en de schappen vullen. “We werken met een team van leuke mensen, die kennis en ervaring overdragen en elkaar zo nodig  helpen.” lacht Edwin. “In werktijd heb ik ook een opleiding tot verkoper gevolgd. Inmiddels mag ik de winkel openen / afsluiten, bestellingen plaatsen en nieuwe vrijwilligers inwerken.” Zijn inzet werd dus beloond met meer verantwoordelijkheden. Hij ervaart het werken in de winkel als prettig dynamisch.“En die spirit laat ik me niet meer afnemen”, zegt hij stellig

Humor in de winkel

Het sociale aspecten is bij De Nieuwe Weg minstens zo belangrijk als de producten en de service. De medewerkers zijn écht in de klanten geïnteresseerd en het assortiment is op hen afgestemd. “We geven informatie over producten. Wat ik heel bijzonder vind is dat ik het verhaal achter onze producten kan vertellen.” zegt Edwin. “We hebben ook leuke klanten. Er wordt heel wat afgelachen in de winkel; humor vind iedereen hier leuk.”

Winkelwerk motiveert

“Door het werk in de winkel heb ik mezelf veel beter leren kennen: wat hoort er bij me, waar ligt mijn grens, waar wil ik heen en wat heb ik nog nodig. Ik heb altijd al graag in een winkel gewerkt en dat doel heb ik bereikt. Ik heb hier wel  zoveel energie en zelfvertrouwen gekregen, dat ik na de zomer mijn werk hier ga combineren met een parttime beroepsopleiding in de hulpverlening.”

Ontdekken van verborgen talenten

Doorzettingsvermogen, geduld en ontspannen zijn, noemt Edwin op, als ik vraag wat hij in de winkel aan talenten heeft ontdekt. “Ik ben hier opener geworden en ik zie makkelijker wat nodig is. Dat was ‘vroeger’ heel anders. Ik heb veel geleerd over wat gezondheid en gezonde voeding is. Ook leerde ik om positief in het leven te staan. Beide aspecten versterken elkaar en helpen me vooruit”, verklaart Edwin.

Holistische leefstijl

Edwin vertelt dat natuurvoeding bijdraagt om gezond te leven. “Als je lichaamsbeweging, gezond eten  en je geestelijk ontwikkelen tot leefstijl maakt, helpt dat om positief, stabiel en proactief te zijn. Ik heb dat zelf immers ervaren. Die inzichten en ervaringen ga ik graag doorgeven.”

Wil je ook graag aan de slag bij natuurvoedingswinkel De Nieuwe Weg? Hier staat de vacature.

Foto en tekst Gerard van Duinen