Beeldverruimende culturele projecten

Stichting BeeldBepalend ademt cultuur. Dit platform produceert en ondersteunt verschillende culturele projecten in Groningen die bedoeld zijn om mensen aan het denken te zetten. In 2012 was dit kleinschalige team bijvoorbeeld de drijfveer achter Achtertuin van Groningen, dat met behulp van vrijwilligers een aantal provinciale natuurgebieden introduceerde aan het Gronings publiek. Penningmeester en medeoprichter René de Boer vertelt ons over recente projecten en de rol van vrijwilligers binnen de stichting.

Ondersteuning projecten

Stichting BeeldBepalend biedt een platform waar alle ingrediënten van een succesvol cultuur project te vinden zijn, zoals hulp met de financiering van een evenement, het vinden van de perfecte locatie, of het samenstellen van een goedpassend team van vrijwilligers. Het driekoppig bestuur gebruikt haar diverse netwerk om zowel kleine als grotere projecten te ondersteunen, met als doel om mensen bewuster te maken van hun positie in de samenleving. In 2014 organiseerde de stichting bijvoorbeeld een locatievoorstelling in samenwerking met Vereniging Natuurmonumenten. “We hebben hiervoor contact gezocht met USVA (het cultureel studentencentrum, red.) en een dansgroep uit Zuidlaren,” vertelt René, “Ook hebben we een choreograaf en projectleider geregeld om het te realiseren. Dat was een succes, het was helemaal uitverkocht toen.” De stichting is ook erg trots op het project Kunstberg, een mobiele kunstkar dat eind 2019 op de Verpleegafdeling Kinderen in het Martini Ziekenhuis werd gepresenteerd.

Een denktank

Behalve het ‘adopteren’ van bestaande projecten, worden er ook nieuwe initiatieven bedacht en uitgewerkt, vaak samen met de partijen die middenin de creatieve branche zitten. “Je moet ons eigenlijk zien als een denktank,” zegt René, “We hebben iets bedacht, we zoeken uit of hier financieringsmogelijkheden voor zijn en als dit zo is, zetten we er mensen op.” Zo is het bestuur momenteel druk bezig met het project Polarisatie: Pop the Bubble! met als missie om extremen binnen de politiek en de entertainmentsector te nuanceren. Ze brainstormen over de mogelijkheden om via interactieve activiteiten, zoals film debatten en spelvormige opdrachten, mensen uit hun comfortzone te halen.

Het financiële gebeuren

In zijn rol als penningmeester is René voornamelijk bezig met het financiële gebeuren behind the scenes van vele projecten in Groningen. Vanwege het vrijkomen van de voorzitterspositie, merkt hij dat hij en zijn bestuurscollega’s vaak bezig zijn met het vervullen van andere taken om dit op te vangen. “Ik zou dat graag los willen laten,” biecht hij op.

Een creatieve voorzitter

Stichting BeeldBepalend is daarom per direct op zoek naar een nieuwe voorzitter die boordevol creatieve ideeën zit en zijn of haar handen uit de mouwen wil steken om deze te realiseren. Een proactieve houding is hierbij essentieel, omdat er periodiek veel dingen geregeld moeten worden. Je houdt je voornamelijk bezig me het overzien van activiteiten, het aansturen van projectleiders en het organiseren van vergaderingen.

Zie je jezelf niet als voorzitter, maar spreken de projecten van Stichting BeeldBepalend je wel aan? Het bestuur denkt graag met je mee over eventuele mogelijkheden binnen specifieke projecten. Neem dus gerust contact op!

De vacature voor voorzitter en de contactinformatie van Stichting BeeldBepalend vind je hier.

(nb. het interview is voor de coronatijd gehouden, we wilden het de lezers niet onthouden, toch ook goed je even met heel andere dingen bezig te houden ? )

tekst: Renee Langenhuis
foto  : © Jan Buwalda, tijdens de onthulling van de kunstkar op de Verpleegafdeling Kinderen in het Martini Ziekenhuis Groningen, 2 oktober 2019.