Coöperatief naaiatelier biedt participatiebaan aan

‘Mooie Boel 050’ is een naaiatelier waarin vrouwen van buitenlandse afkomst samenwerken. Wat motiveerde deze vrouwen om hun coöperatie op te zetten? Hoever is het nu en welke participatiebaan hebben zij? Begin juni 2020 zocht ik hen op in het naaiatelier in een leslokaal aan de Donderslaan in Stad. Begin juli heb ik hen opnieuw opgezocht en de bedrukte stemming van eerst is een maand later geheel verdwenen.

Coöperatie

Als ik binnenkom is het naaiwerk al stilgelegd en de boel aan kant. Rondom zie ik manden en rekken met gereed product, naaimachines, stoffen en andere materialen. Ik ontmoet Sahar Lotfi  en Malika Chmila. Chef Huda al Hussein is vandaag vrij. Sahar (43) is Iraanse en ondanks haar hoge opleiding vond ze in ons land geen werk. Samen met twee andere vrouwen  richtte ze de coöperatie Mooie Boel 050 op  en startten een naaiatelier voor de productie van tassen en schorten van gebruikt textiel of canvas.

Hulp van derden

Bij de start krijgt de coöperatie hulp van de gemeente, Unicare zorgt voor machines en de Bolsterschool stelt een leslokaal beschikbaar. Sahar juicht bijna:  “Fantastische hulp, we zijn er erg dankbaar voor. Zo’n vliegende start is prachtig.”  De coöperatie wordt opgemerkt en krijgt van diverse opdrachtgevers zoals MJD en het Waterbedrijf Groningen mooie orders binnen.

Zelfredzaamheid

Zoals elk MKB-bedrijf krijgt ook deze coöperatie te maken met startersproblemen, die echter soepeltjes worden opgelost. Maar daarnaast kampen de vrouwen met vervelende bejegening vanwege hun niet-westerse afkomst. De Marokkaanse Malika (39) veert op: “Dat doet pijn, omdat we zelf uitgaan van Fair-Play en dan doet onze afkomst er niet toe.” Sahar valt haar bij: ”Hier in Nederland voelden wij ons alleen, maar bij Mooieboel050 zijn we zussen geworden. Met dit initiatief laten we aan andere buitenlandse vrouwen en aan onze kinderen zien, hoe je zelfredzaam wordt. En dat geeft ons veel zelfvertrouwen”.

Taakverdeling

De vrouwen van Mooie Boel 050 hebben de taken onderling verdeeld. Zo doet Sahar de administratie, de PR en al het regelwerk, Malika is naaister en doet de financiën en chef Huda al Hussein is, als topnaaister en ontwerpster, de creatiefste van het stel. Sahar: “Met ons drieën vullen we elkaar prima aan en dat is de kracht van de coöperatie. Extra handen voor de productie en voor de PR zou fijn zijn.”

Mondelinge reclame

Het reclamebudget is beperkt, maar de vrouwen vinden dit niet zo raar. Sahar zegt het zo: “We werken voor de zakelijke markt en grote organisaties, bij wie we langsgaan. Van onze relaties en mondelinge reclame moeten we het nu hebben.” In corona-tijd viel de bedrijvigheid dan ook wat terug, omdat geen nieuwe klanten bezocht konden worden.

Groothandelscentrum

Bij mijn tweede bezoek, begin juli, staat de coöperatie er heel anders voor. Tijdens de coronacrisis hebben de vrouwen een nieuwe werkplek gezocht en gevonden. Per 1 juli is een ruim en goed bereikbaar pand in het groothandelscentrum betrokken. En tussendoor moest ook doorgewerkt worden aan een grote order.  Mooie Boel 050 kan weer verder op deze nieuwe plek.

Als je wilt helpen bij de productie en op PR-gebied dan is deze als participatiebaan beschikbaar.

Foto en tekst: Gerard van Duinen