Creatief met Factor 5

Er zijn mensen die een dag minder zijn gaan werken omdat ze naast hun werk iets anders wilden doen. Ter afwisseling, of zoals Ilona dat zegt, “Je doet een opleiding maar je hebt weinig ervaring van de wereld die daarbuiten ligt. Met vrijwilligerswerk kan je een beetje verkennen wat je nog meer leuk vindt.”

Een andere wereld

En Ilona is iemand die bezig is een andere wereld te verkennen. Vier dagen per week is ze onderwijsassistent en sinds vijf maanden is ze een dag per week  vrijwilliger bij Factor 5. Factor 5  biedt naast woon- en ambulante begeleiding voor kwetsbare mensen ook verschillende vormen van dagbesteding: hout, creatief, fietsen&scooter reparatie en horeca.

Voldoening

Ilona is te vinden bij de afdeling creatief. Het gebouw aan de Ulgersmaweg is een beetje een doolhof van kamers en kamertjes, je loopt langs  een mooie keuken, met tafeltjes voor de lunch klaargemaakt door de horeca afdeling (en niet duur!) voor je bij de afdeling creatief komt. In een flinke kamer zitten een aantal mensen rond een tafel gebogen over hun werk of achter een schildersezel, te kletsen en te werken. “De sfeer is altijd goed” vertelt Ilona. “In het begin moest ik een beetje zoeken naar mijn plek in deze groep, maar ik kwam er snel achter dat ik gewoon voor mezelf bezig kan gaan en als iemand wat hulp nodig heeft leg ik het weg. Sommigen vinden het leuk om spelletjes te doen en soms komen we tot diepgaandere gesprekken.” Het bevalt haar goed zegt ze: “ Ik haal er veel voldoening uit en eigenlijk soms wel meer dan wanneer ik een dag op mijn werk heb gezeten.  Als ’s morgens iemand binnen komt en je ziet aan zijn gezicht en houding dat hij geen zin heeft in de dag en als hij dan ’s middags toch met een grote glimlach de deur uit gaat, geeft dat veel voldoening.“

Een beetje sociaal

“Soms is het lastig contact te krijgen met jongeren die met een hoodie op zitten en oortjes in hebben, maar als je een één op één gesprekje hebt merk je dat dat best wel wil en als ze geen zin hebben dan hoeft dat niet. Je moet wel vaak zelf het gesprek starten en bij sommigen moet je een beetje doorvragen. Dus een beetje sociaal zijn en open staan voor mensen die het moeilijk hebben moet je wel kunnen als je hier wil werken. Sommige mensen zijn heel open, van anderen hoor je veel minder en dat vind ik prima want je ziet mensen zoals ze zijn en als ze niet willen vertellen respecteer ik dat ook.”

Switchen

Ilona is enthousiast over dit vrijwilligerswerk, zelfs zo enthousiast dat bij haar wel eens de gedachte is  opgekomen om te switchen van lagere schoolkinderen naar deze doelgroep.

Erik, coördinator vrijwilligers bij factor 5 is dringend op zoek naar iemand die creatief met stof is en daar mensen in wil begeleiden, dit is de vacature , daarnaast is er is ook een vacature voor de afdeling fiets&scooter techniek

Tekst en beeld:  Jeanet Verveer