De wijk opkrikken met opkikkertjes

Het tuinteam van de Korrewegwijk buurtconciërge is aan het werk bij Ramon. Het gras staat er kniehoog, de liguster groeit breed uit, het paadje en het terras zijn rijkelijk begroeid met onkruiden. Vanwege hartproblemen is deze klus te groot voor Ramon maar daarvoor is er dan ook een wijkconciërge. Jart, Abdel en Durk zorgen er in no time voor dat Ramon zijn stoelen weer op het terras  kan uitstallen.

Bosmaaier en agenda

De vrijwilligers van de buurtconciërge helpen bewoners zoals Ramon bij klussen in en om het huis. Jart Hoekstra is hun werkbegeleider. Vanuit het GroenHuis aan de Madoerastraat plant en coördineert hij het werk, geeft instructie aan de medewerkers en zorgt hij voor een goede sfeer. Abdel is mee op klus, voor het eerst neemt hij de bosmaaier ter hand. Voortvarend raast hij door het hoge gras. Jart laat hem zien hoe het wat rustiger kan. Het lawaai ontgaat de buurvrouw niet, al snel meldt ze zich met de vraag of haar haag ook gesnoeid kan worden. Jart pakt de mobiele agenda erbij en plant het werk in.

Soep en een opkikkertje

Abdel is van origine kok, heeft op allerlei plekken gewerkt, maar doet nu al bijna vijf jaar vrijwilligerswerk. Het maakt hem niet uit wat dat is, als hij maar iets kan betekenen voor anderen. Anderhalf jaar geleden kon hij een basisbaan bij de buurtconciërge krijgen, daar hoefde hij niet lang over na te denken. Maar toen brak corona uit. Het was stil in de wijk, mensen kwamen nauwelijks meer op straat. “Ze waren angstig, bang.” Het GroenHuis kwam toen met het plan ‘opkikkertje’. Dat houdt in dat wijkbewoners via een kaartje kunnen aangeven dat iemand anders hulp kan gebruiken. Abdel en Jart zagen er wel wat in. Het bleek een gouden greep. “Mensen durfden niet naar buiten, wij hielpen ze met boodschappen doen.” Nu haalt hij ’s ochtends met vrijwilligers zwerfvuil op. Na afloop maakt hij soep voor ze. ’s Middags helpt hij wijkbewoners. Met verhuizen, verven of tuinwerk. Zolang hij anderen gelukkig kan maken, is Abdel gelukkig.

Tuin en kunst

Durk hoeft geen instructie bij het werken met de bosmaaier. Thuis op de boerderij maakte hij de sloten al schoon. Hij houdt wel van dit rouwdouwen. Maar hij is ook van de fijne motoriek. Twee jaar geleden ontdekte hij hoe leuk schilderen is én dat hij dat goed kan. Op verzoek beschilderde hij het GroenHuis met planten en dieren. Hij kwam in contact met Jart en al gauw maakte hij deel uit van het wijkteam. Het tuinwerk hoeft hij niet meer te leren. Wat hij wel leerde door het werk bij de wijkconciërge was grenzen aangeven. “Daar ging het dus mis met mijn vorige werk. Ik was best wel een pleaser. Ik dacht, als die persoon dat kan dan kan ik het ook. Nu kan ik soms ook nee zeggen.” Voor de nabije toekomst hoopt hij dat hij zijn werk als kunstschilder kan combineren met het werken bij het wijkteam. Want dat hij blij wordt van dit werk en met deze mensen, is goed aan hem te zien.

Ook blij worden van anderen blij maken? De buurtconciërge van de Korrewegwijk zoekt klussers voor huis en tuin.

Tekst en fotografie: Leonie Barnier
Film: Bart Nieuwold