Een IT’er in een Gave Supermarkt

De Gavesuper in Oostwold is geen gewone supermarkt. Volgend jaar bestaat de winkel tien jaar dankzij een initiatief en de inzet van de bewoners van Oostwold en omliggende dorpen. Die hadden er genoeg van dat ze al jaren voor hun dagelijkse boodschappen naar Leek moesten. Er werd een coöperatie opgericht met de bewoners als aandeelhouders. Samen met een bedrijfsleider, die betaald wordt uit de opbrengst van de winkel, gingen vrijwilligers de winkel runnen.

Bloemkool en medicijnen

Dorine Schuurman woont sinds 2003 in Lettelbert. In 2012 hoorde ze dat de winkel vrijwilligers zocht en vond ze dat ze haar steentje bij moest dragen. Elke vrijdagmiddag van drie tot zes staat ze in de winkel. Al acht jaar.

Zoals deze vrijdagmiddag. We moeten regelmatig ons gesprek onderbreken voor een klant. De een komt langs de toonbank met een winkelmand gevuld met brood, bloemkool en yoghurt, de ander komt voor een pakje sigaretten, weer een ander komt een postpakket afgeven. Ook voor het ophalen van medicijnen hoeven bewoners niet meer naar de apotheek in Leek. Dat kan nu in de Gavesuper.

Schappen en roosters

Kor, de bedrijfsleider, zorgt voor de inkoop en houdt het overzicht. Cliënten van De Zijlen, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, vullen de schappen, onder begeleiding van medewerkers van De Zijlen. En een twintigtal vrijwilligers zorgt voor alle dagelijkse werkzaamheden en de planning van het vrijwilligersrooster. Zo draagt de hele omgeving bij om de winkel in de buurt te houden.

Sfeer en ruimte

Dorine heeft een fulltimebaan in de IT. Hoe houdt ze het vol? “De sfeer in de winkel is heel relaxt. Er is tijd voor een praatje met de klanten.” Elk jaar is er een kerst- of nieuwjaarsreceptie en in de zomer een barbecue. Af en toe krijgen de vrijwilligers een attentie, zo stond er vanwege de Corona een bloemetje voor de vrijwilligers klaar omdat ze meer dan normaal hadden gewerkt.

Maar het is vooral de algehele sfeer. “De vrijwilligers krijgen echt waardering.” Er wordt nooit moeilijk gedaan als je een keer niet kunt of, zoals Dorine, toen die een jaar andere prioriteiten had. Belangrijk daarbij is de rol van de bedrijfsleider. “Kor laat mensen in hun waarde. Hij geeft mensen ook de ruimte om met eigen initiatieven te komen.” Het formulier voor de medicijnafgifte werkte niet goed, Dorine ontwierp een nieuw formulier, dat iedereen nu met tevredenheid gebruikt.

Discussiëren en leren

Dorine heeft de winkel dus wat te bieden, maar ze leert er ook iets. “Ik ben deels een nerd, maar hier is het belangrijk om vrolijk met de klanten en de mensen van de Zijlen om te gaan. En zoals vorige week: ik raakte met een klant in discussie over de vanillegriesmeel van Dokter Oetker. De klant blijft natuurlijk koning, dus je moet dat niet te lang doorvoeren. Zo leer ik mezelf hier wel kennen in de omgang met mensen.”

De Gavesuper kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Zowel voor vaste tijden als voor flexibele inzet.

Tekst en fotografie: Leonie Barnier

Film: Bart Nieuwold